Стари чешми в Странджа потичат отново

До края на лятото дирекцията на ПП „Странджа” ще възстанови 15 стари чешми и голям брой паркова инфраструктура

Дирекцията на Парк „Странджа” ще ремонтира и възстанови до края на лятото 15 стари чешми, които са били с нарушен външен вид, затлачени и обрасли с растителност. Някои по-известни от тях са „Шофьорското врисле”,  чешма в местността „Бялата вода” до параклис „Св. Панталеймон” с. Бръшлян, чешма в с. Синеморец, „Воеводската чешма” по пътя М.Търново – ГКПП, преди пункта на около 2 км в ляво от пътя, чешмата „Трета трудова дружина”  с. Близнак, „Андреева чешма”с. Стоилово в м. „Докузак”.  Странджа е сравнително суха планина, в която чешми са градени от столетия насам. Тяхната вода е много тачена и ценена  от населението и посетителите на планината и до ден днешен.

Освен това ще бъдат реновирани 8 заслона от камък и дърво. Те са „Чешмянски поляни”, „Кобарелова воденица”, „Двата вриса” край с.Бръшлян, „Св.Константин” с. Стоилово, „Кренеро” край с. Кости и „Харманята” в землището на с. Бродилово,  заслон „Пряслопът“ по пътя към ГКПП, над вилна зона и „Ракиджийницата” край с. Сливарово. На различни места ще бъдат поставени 40 дървени маси с пейки и отделно още 50 пейки в различни местности и до параклиси. За туристите и природолюбителите ще бъдат подготвени и 10 дървени, малки заслони. Ще бъдат ремонтирани 4 огнища, 10 информационни табели, две платформи и 4 кули.

pageВсички дейности по възстановяване и изграждане на парковата инфраструктура в ПП „Странджа” се изпълняват по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”.  Реализирането на дейността по Изработване и монтиране на паркова мебел се изпълнява в съответствие със законовите изисквания, касаещи опазването на околната среда и на горите, програмите и плановете за управление на защитени територии.

Странджа е най-голямата защитена природна територия в България, създадена, за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Нейната територия е над 1% от територията на страната. През 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България – Силкосия. Защитените територии в парк „Странджа“ са 14 на брой, като най-известните от тях са: Парория, Устие на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и други.