Спортен деятел дарява книги на училището и библиотеката в Приморско

В навечерието 1 ноември – Ден на народните будители, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, който е и президент на Българската Федерация по подводни спортове, дари на училищната библиотека и читалището екземпляри от книгата за живота на революционера.
Изданието е очерк за живота на четника, който е и вторият учител в първото българско училище, открито през 1869 в Бургас. През 1875 г. поп Сава се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Името на Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица.

От книгата става ясно, че през 1874 г. поп Сава посещава Странджа планина, където се запознава с патриота Стоян Шивачев. Там намираме и следния текст:

„Двамата използват пребиваването си в този буден край да провеждат широка агитация за приобщаване на странджанското население в подготовката за народното въстание. Двамата стават близки приятели, с общи културни, просветни и патриотични интереси. Поради обстоятелството, че района на Странджа и по-конкретно Хасекията ( Хсекѝ- привилегирована област) обхващат поречията на реките Велека, Младежка и Ропотамо, до самия черноморски бряг, отдалечен от по-големи градски центрове и главни пътища, покрит с вековни дъбрави и чисто българско население, Сава Катрафилов наименува спонтанно и с възхита района „Нова Америка“ и преценя, че тук прекрасни условия за широко революционно движение и за бази на бъдещите въстанически чети“

Тази добре оформена книга представлява интересно произведение, което се чете на един дъх!