Спипаха контрабандни пестициди, забранени за внос в ЕС

499 литра и 25 кг контрабандни препарати за растителна защита откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в пътнически автобус. Нарушителят е български гражданин, който е укрил пестицидите под и над седалките в задната част на пътническия салон на автобуса.

Автобусът е влизал в България от Турция и е пристигнал на българския митнически пункт около 13,30 часа вчера. Шофьорът и всички пътници в автобуса са заявили, че не внасят нищо за деклариране.  Дежурните митнически инспектори на пункта съвместно със служители от митническа мобилна група извършват проверка на превозното средство и багажа на пътниците. При проверката те откриват в задната част на пътническия салон на автобуса черни чували, съдържащи 354 туби и 25 пакета с общо 499 литра и 25 килограма  недекларирани препарати за растителна защита от 6 различни търговски марки-произведени в Турция и забранени за внос в България и ЕС.

Установено е, че контрабандните пестициди са на един от пътниците в автобуса – български гражданин с адресна регистрация в област Търговище. Срещу нарушителя с инициали А.М. е съставен акт по Закона за митниците. Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.