Спасителни акции в резерват Атанасовско езеро

Преди началото на гнездовия сезон продължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите по дигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците, които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитената територия,  унищожавайки яйцата и малките на рибарки, саблеклюни и патици.

Наземните хищници са един от най-значимите отрицателни фактори за птиците в Атанасовско езеро. Най-голямо въздействие оказват чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава. Наред с тях допълнителна тежест имат и дивите свине, поровете и невестулките, язовците, скитащи котки и др.

Доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в  рамките на проект „Солта на живота“ изградиха нови защитни системи срещу наземни хищници, които включват метална мрежа опъната на дървени колове по протежение на дигата, която се ползва за гнездене, включително и по два метра навътре в езерото, за да се предотврати достъпа на чакали, безпризорни кучета и др. по вода. Загражденията се правят от двете страни на дългите няколко километра диги. Опитът от предишни години обаче показва, че само това няма да е достатъчно, затова природозащитниците монтират пред мрежите и електропастир, който работи със слънчеви батерии и отпъжда натрапниците.

Но тъй като и това не гарантира 100 % прогонване на хищниците се добавят плашила, различни светлинни, звукови и шумови дразнители. Ученици от ОУ „Христо Ботев“ кв. Долно Езерово организираха специална творческа акция за изработване на „плашила“, които ще се поставят по дигите на езерото. Наподобявайки човешко присъствие, плашилата са ефективен метод за пропъждане на чакалите и скитащите кучета.

Инсталирането на системата от пасивна защита е консервационна дейност, която ще е в полза на застрашени видове птици като дебелоклюни рибарки, кокилобегачи, саблеклюни и др.