Слънчев бряг отпразнува 55 – годишния си юбилей с тържествен концерт

Институции и личности наградени за „изключителен принос” в развитието на курорта

С тържествен концерт Слънчев бряг  отбеляза 55 години от създаването си. Концертът се състоя в Летен театър Бургасна 28 май, дни преди официалното откриване на туристически сезон 2014. На тържеството се събраха настоящи и бивши служители на комплекса, представители на различни институции, на бизнеса и стотици граждани, чието минало или настояще е свързано с най-големия ни курортен комплекс.

Концертът бе организиран от  държавната фирма „Слънчев бряг” АД, стопанисваща инфраструктурата на курорта. Дружествстото е наследник на голямото обединение„Балкантурист”, което през годините създаде и разви Слънчев бряг. За пръв път от много години насам „Слънчев бряг” АД е на фактическа печалба в отчета си за 2013 г.

„Искрено съм развълнуван да видя, че комплексът има толкова много приятели. Слънчев бряг безспорно е най-големият, най-красивият, най-любимият български черноморски курорт. Той е емблемата на българския туризъм, за която неуморно са работили стотици преди нас”, развълнувано заяви от сцената изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров. Той покани на сцената своите предшественици – бившите директори на курортния комплекс. Не всички от тях са вече между живите, но техните имена и заслуги бяха споменати.

„Благодаря на сегашното ръководство за това, че въпреки всички трудности и превратности на времето опази традицията и духа на Слънчев бряг! Златко Димитров успя отново да ни събере, за да си спомним началото и да отдадем почит към онези, които вече не са сред нас”, изрази признателността на всички присъстващи Малина Стратиева – дългогодишен изпълнителен директор  в комплекса от 1994 г. до 1995 г. и от 2001 г. – 2010 г.

Обширен видеопреглед на над половинвековния живот на комплекса беше излъчен по време на концерта. Уникалните кадри върнаха „лентата назад”, припомниха ентусиазма на първите, споменаха ветераните, които  превърнаха „малката несебърска пустиня” в най-елитния български курорт. Филмът е запазил за бъдещето старата романтика на този бряг, която е вдъхновявала поколения българи и туристи запечатали своите незабравими спомени за нашата родина именно в Слънчев бряг.

За изключителен принос в развитието на комплекса бяха отличени служители и институции, отдали своите усилия, за да може днес Слънчев бряг да бъде приеман като стандарт в туризма.

Приз за изключителни заслуги /посмъртно/ бе присъден на Христо Колев – бивш директор на комплекса, превърнал се в символ на професионализма в туристическия бизнес. Юбилейни плакети получиха още:

–         Димитър Митев, собственик на култовия атракцион „Ханска шатра”

–         Хотелиерите Христо Кънчев /„Лагуна парк”/ и Николай Петров /„Кавказ”/.

За принос в осигуряване на сигурността и спокойствието на туристите бе отличеноРайонно управление „Полиция” – Несебър, призът бе връчен на  главен инспектор Стайко Манев.

Община Несебър бе възнаградена за стремежа си да създаде и утвърди авторитета на Слънчев бряг като най-голям и успешен морски курорт. От общината отказаха да изпратят представител.

За своята безрезервна отдаденост на каузите „Слънчев бряг” и „български туризъм” признание получиха и дългогодишни партньори на комплекса. От името на БНТ юбилейният плакет получи Геновева Момчева,  член на управителния съвет, а от името на регионалния печатен лидер в. „Черноморски фар” – изпълнителният директор Димитър Николов.

Приз бе връчен и на фондация „Златният Орфей” за това, че в продължение на 34 години от сцената на Летния театър в Слънчев бряг популяризира българската култура и така, още във времето на „желязната завеса”, успя да превърне курорта в истински туристически хит навсякъде по света. Наградата бе връчена на Дариана Генова, съпругата на създателя на популярния фестивал и основателка на фондация „Генко Генов МФ Златният Орфей”.

За съжаление легендарният Летен театър, превърнал се в храм на българската естрада и Златния Орфей в Слънчев бряг, бе разрушен от частна фирма, която го приватизира от държавата. Дариана Генова изрази мечтата на милиони българи и музиканти някой ден обществото ни да узрее отново до съзнанието, че туризмът не е само алкохол и хотели, а преди всичко култура. Тя сподели, че не е загубила надеждата си да се появят български предприемачи и политици, които да възродят изчезналата българска световна слава на музикалния фестивал „Златният Орфей”

За 55 годишния си юбилей Слънчев бряг бе поздравен от областния управител на Бургас Пламен Маринов и от кмета на Бургас Димитър Николов. Специален поздравителен адрес изпратиха народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас.

Като на всеки юбилей настроението беше празнично. За това се погрижиха вокално трио „Тенорите”дует „Ритон”вокална формация „5-те сезона” с ръководител Стефан Диомов, бургаският духов оркестър, балетът на Държавна опера – Бургас, иводещият концерта Пламен Каров.