Служители на реда в Слънчев бряг стават жертви на агресия

Служители на реда в курортен комплекс “Слънчев бряг” станаха обект на груба агресия по време на изпълнение на служебните си задължения. Двама инспектори по контрола на “Синя зона” са констатирали неправомерно паркиран автомобил със сливенска регистрация около 19.40 ч. в района на х-л “Колозеум”. Леката кола е пречила на другите преминаващи превозни средства и е предизвиквала затруднение и хаос в придвижването по алеята. Санкцията е била поставяне на съоръжение, тип “скоба” на автомобила с рег. № СН 7004 СА.
На място е пристигнал собственикът и се е нахвърлил с удари и ритници срещу служителите. Заплашва ги със саморазправа, рита скобата, блъска работниците от контролния блок, докато всички се озовават на земята. В свадата нарушителят намесва и работодателя си както и охранителите на х-л „Колизеум”, чрез които се заканва да отмъсти.
Агресивният акт е принудил двамата контрольори да се обърнат за съдействие към полицията. На место те са извикали велопатрулна двойка, която да им окаже съдействие. Дори и пред униформените собственикът е продължил да буйства и налита. Полицаите са констатирали инцидента и са попитали потърпевшите служители дали искат да подадат официален сигнал срещу хилиганската проява, но те не са пожелали. Въпреки агресивните нападки, прераснали във физическа саморазправа, служителите от контрола на „Синята зона” не са предявили претенции за наранявания и други травми.
Случаят е описан подробно в официално Становище до ръководството на държавната фирма от съответния ръководител на отдел за реда в курорта. Становището се прилага без редакция към прескомюникето.
В момента случаят се разследва от дознател на МВР, очаква се неговото становище. „Ние няма да толерираме хулиганските прояви.и агресията. Ако полицията излезе със становище, различно от това на нашите служители, те ще понесат съответните административни наказания”, каза Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД
Ръководството на “Слънчев бряг” АД неотклонно ще продължава да изпълнява основните си задължение по стопанисване на инфраструктурата в най-големия ни летен курорт и по осигуряване на ред за движение и трянспорт в него. Държавното дружество е стопанин на улиците и алеите в Слънчев бряг, негов е ангажимента по поддържането на реда и създаването на комфортна и безопасна среда за почиващите и туристите, както и за всички работещи ба територията.
Проблемите с автомобилния трафик и с поддържането в добро състояние на голямата по обем инфраструктура в комплекса са основна грижа и отговорност. Мерките, които предприема, включително и въвеждането на т.нар. „Синя зона”, са изцяло в неговите правомощия като собственик на уличната инфраструктура. Регламентирането на трафика и паркирането е извършено с решение на Съвета на директорите и е одобрено и от МВР чрез специално приложена транспортна схема.
За съжаление през всеки летен сезон определени среди изявяват своето несъгласие и дори съпротива срещу нормите за ред и сигурност в курорта. „Слънчев бряг” АД категорично заявява, че всички действия, свързани с налагане на правила и ред в курортния комплекс са в съответствие с действащото българско законодателство и изцяло в обществен интерес и одобрени от туристи и туроператори.
Категоричното право на “Слънчев бряг” АД да извършва дейност по контрол на движение и паркиране на превозни средства на територията на курорта се регламентира от окончателно Решение на ВАС от 22.05.2015 г., както и от Решение на ВКС от 18.02.2015 г. С тези официални становища на най-висшите съдебни институции в Република България се слага категоричен и окончателен край на всякакви произволни спекулации от страна на лично заинтересовани лица и субекти от неприлагане на законите на територията на Слънчев бряг. Или за прилагането им избирателно и в нечий частен интерес.
Дружеството няма да се подаде на опитите да се осуети прилагането на законите от страна на държавата и да се саботира туристическия сезон.