Слави Томов продължава литературния си проект, следващият автор е Жан Жьоне

Бургаският журналист и писател Слави Томов продължава своя литературен проект, а в поредното му издание ще представи творчеството на Жан Жьоне.

Събитието е под надслов „Самотата не ми е дадена по рождение, аз си я завоювам“ и ще се проведе в Дома на писателя на 18 юни от 18:00 часа. Поводът е 110-годишнината от рождението на Жан Жьоне. Входът е свободен. pussy88

Жан Жьоне е роден в Париж на 19 декември 1910 година. Автор е на книгите : “ Дневник на крадеца“, / 1949г./, „Убиецът от Брест“, / 1947г./, „Света Богородица на цветята“, / 1943г./, „Реквием“ / 1948г./, както и на  пиесите „Слугините“, „Балконът“ и „Негрите“. Може да се каже, че Жан Жьоне е певецът на престъплението или, както лондонският в-к „Обзървър“ го нарече през 1961 година, „поетът на злото“. Работата на нашите критици ще бъде затруднена, защото той не членува в никаква партия, определено не е комунист, а абсолютен бунтовник, който е още по-последователен в своето искрено отношение към всичко, което го заобикаля. Поетичната проза на Жан Жьоне ужасява всяко привикнало на благоприлични изрази ухо. Тя е еротична, неприлична, която не може да има законно място върху повърхността на земята, тъй като няма никаква нравствена стойност според познатите и векове утвърждавани морални закони. Но кое тогава има стойността, която решително отделя Жан Жьоне от авторите на подобни еротични съчинения, кое кара цял интелектуален свят да го признае за изключително явление и Жан-Пол Сартр да озаглави книгата си за него „Свети Жьоне“. Може ли той да бъде светец? Или това е последната екзистенциалистка мистификация на един произволен философ?“-пише за големия френски автор Георги Марков в своето есе за твореца.