Славейковото училище отвори врати с нова сензорна стая

На православният празик, на който почитаме Светите Вяра, Надежда и Любов,  в бургаското основно училище „Петко Рачев Славейков“ ще се състои дългоочакваното откриване на първата в Бургас сензорна стая, която ще обслужва деца със специални потребности.

Средствата за осъществяването на тази инициатива са събирани през цялата учебна 2018/2019 година чрез благотворителни прояви под патронажа на Училищното настоятелство и с участието на цялата училищна общност – традиционния есенен училищен маратон, благотворителни базари и представления на театрална школа „Арлекин“.

Сензорната стая представлява специално оборудвано затъмнено помещение, което въздейства върху възприятията и усещанията на децата, като има и релаксиращ ефект. Използват се разнообразни уреди и аксесоари.

Какво се очаква да се случва в самата стая? Всички дейности в стаята са под формата на игра. Участвайки в играта, детето не се концентрира върху крайния резултат, а върху самото преживяване. Ученикът получава възможност самостоятелно да открива и изследва. Това помага за преодоляване на затруднения и задръжки, за развиване на чувство за самооценка, придобиване на усещане за контрол и справяне с различни предизвикателства. Специалистът и детето споделят общи положителни емоции, което подобрява комуникацията помежду им и изгражда доверие в техните отношения.

Доведената до успешен край идея на деца и родители е ценен урок по добротворчество в гражданското общество. Лентата ще бъде прерязана във вторник, 17 септември 2019 година, 12.30 часа.