Системни нарушители на плажни концесии – на отговорността на Ангелкова

Правителството измени две решения за едностранно прекратяване на договори за предоставяне на концесия върху част от крайбрежната плажна ивица – за морските плажове „Несебър – юг” и „Слънчев бряг – север”.

Промените са свързани с влезлите в сила изменения и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съгласно които функциите на министъра на регионалното развитие и благоустройството по чл. 8 от ЗУЧК се поемат от министъра на туризма. Целта е да е да се обезпечи изпълнението на решенията на МС от компетентния административен орган.

Това е съобщението от пресслужбата на Министерския съвет, изпратено до медиите след днешното заседание на правителството. Изпълнението на кои точно решения се обезпечават, не става ясно. Не е изненада обаче, че за пореден път най-големите и системни нарушители на основните изисквания на закона са пощадени.

Привсяка проверка от 2009 г. насам комисиите установяват серия от нарушения на двата плажа – органичен достъп, незаконно строителство, влошаване на качеството на околната среда.

През лятото на 2015 г. проверка на МРРБ констатира, че на северния плаж в Слънчев бряг са поставени  с 1.3 декара повече от записаните в концесионния договор преместваеми търговски площи и с 3.1 дка над допустимите допълнителни обекти като батути, места за масажи и др. Бийч баровете там отдавна са превърнати от малки шатри в големи заведения, върху пясъка са излети тонове бетон, заведения и сергии оформят китайска стена, препречваща входовете на плажа, а печалбите вероятно са неустоими за концесионера. Той нарушава правилата от 13 години насам, плаща или обжалва глобите, незаконните обекти на „Слънчев бряг-север” увеличават всяка година броя си.

Концесионер на „Слънчев бряг–север” от 2002 г. е регистрираната в Пловдив „Сънинвест“ с много на брой съдружници. Повечето са собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други черноморски курорти. Сред тях е Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на  завод „Победа“ в Бургас, който има казино в Слънчев бряг и терени зад плажа „Корал“, където планираше да изгради ваканционно селище. Дялове имат фирми на бизнесмените и хотелиери Ветко Абаджиев и Румен Чандъров, както и „Елеонора транс“ – компания с участието на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. От регистъра на концесиите става ясно, че „Сънинвест“ всяка година е в неизпълнение както на договора, така и на настоящето законодателство. Сред нарушенията са: ограничаване на свободния достъп, незаконно строителство и изграждане на трайни постройки.

От години са и проблемите с на плаж . Негов концессионер е фирма „Сироко“, свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев, за който се счита, че е близък на бившия регионален министър Евгений Чачев. По времето на Чачев през 1999 г. „Сироко“ печели 20-годишната концесия на плажа. Периодично хотелиери и туристи протестират срещу космическите наеми, които им иска концесионера. Преди години беше съборен незаконно построен ресторант на плажната ивица.
През миналото лято отново имаше напрежение, след като „Сироко“ огради с платени чадъри и шезлонги плажната ивица пред хотелите „Биляна“, „Арсена“ и „Мираж“. Стигна се дори до физически сблъсък с чужди туристи, които отказаха да плащат 30 лв. за пясък, който преди са ползвали без пари. Хотелиери в Несебър направиха подписка срещу концесионера и поискаха намесата на местната власт и регионалното министерство.

В края на миналото лято министър Лиляна Павлова зави „решимост” и предложи на правителството да прекрати концесиите с най-системните нарушители, сред които и концесионерите на тези два плажа. Тогава  Министерският съвет прекрати договорите за “Обзор – централен” , стопанисван от ЕТ”Рали Пенков” и за “Ахтопол – север” с концесионер “Стингър” ЕООД. Министрите обаче преценили, че точно  “Сироко“ и „Сънинвест“ може и да се поправят и им дадоха още една „последна” възможност. Само техните концесии не бяха прекратени.

Очевидно след днешното си заседание провинилите се концесионери официално получават поредната най-най-последна възможност – да се „поправят” под ръководството на министъра на туризма Николина Ангелкова.