Силва Хачерян прави литературна премиера в Бургас

Сборникът с разкази „Отломки” ще бъде представен на 15 април в Дома на писателя

Новата книга на Силва Хачерян някак спонтанно прави препратка към „Арменци” на Пею Яворов.  Това безспорно се дължи на заглавието – „Отломки”. Но и не само. В разказите си авторката търси отговори на въпросите кои сме, от къде сме, къде отиваме… Въпреки, че тя запознава читателя с Армения и арменците, книгата е по-скоро общочовешка, а конкретиката в нея – доказателство за близостта на човеците.

В предговора към „Отломки” писателят Георги Михалков пише:

„Силва Хачерян ни въвежда в чудния свят на историята на Армения, на забележителностите и на духовните ценности, сътворени от талантливия арменски народ. Авторката ни ги показва не пряко, не ни ги обяснява и разяснява, а е избрала интересна литературна форма – пътеписа и пътните бележки.
От миналото и историята Силва Хачерян ни връща към съвременността, но пак го прави деликатно и внимателно. Писателката ни насочва към това, което вижда и остава на нас, читателите, сами да направим изводите.
С чист детски поглед писателката се вглежда в забележителностите на страните и градовете, които е посетила, възхищава се на красотата, впечатлява се от историческите паметници и ни прави съпричастни с всичко, което е видяла и е усетила със сърцето си. Разказите на Силва Налбантян – Хачерян са като въздишки, отломки от душата на чувствителна писателка, която притежава таланта да вижда красотата на света, който ни заобикаля и с творчеството си дарява радост, оптимизъм и надежда”.

Силва Налбантян-Хачерян е доктор по педагогика. Интересите й са в областта на културната политика, културното многообразие, културното наследство, демографията, образователния и културен мениджмънт. Преводач и съставител е на книги с арменски народни приказки. Автор е и на книгата „Културни институции и интеркултурно възпитание”. Работи като държавен експерт в Министерството на културата и като преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

mumunСъвсем не случайно заедно със Силва Хачерян в Бургас гостува още една авторитетна личност – проф. д-р Мюмюн Тахир. Той  е магистър по литература и културология, д-р по философия и председател на Академията за европейска култура “Орфеева лира”. Работи като преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и чете лекции в Университета по национално и световно стопанство  и Софийски университет „Свети Климент Охридски”– София. Автор е на над 10 книги. Занимава се с проблемите на идентичността и с теоретични и приложни изследвания в областта на културната интеграция, културната антропология и културния мениджмънт. Носител на Годишна литературна награда на Съюза на българските писатели за 2002 г. Тази година той получи най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – наградата „Златно перо” за дългогодишна журналистическа дейност и принос в съвременната българска журналистика.

Литературното събитие ще се състои на 15 април от 18 часа в Дома на писателя – Бургас.