Сензорна зала „В света на приказките“ В ДГ „Мечо Пух“ – с. Равда

Сензорната зала “В света на приказките“ е най-новото въведение в ДГ „Мечо Пух”- Равда. Това,  което я прави единствена и уникална по рода си, е че тя бързо и лесно се трансформира и в зала за приказкотерапия. Автентичните авторски рисунки, които екипът на ДГ „Мечо Пух“ сътвори собственоръчно, с много обич и желание, създават преживяването за един магичен приказен свят. Той е изпълнен с вълшебства и приключения и в него децата свободно могат да намират пътя към себе си и другарчетата. В сензорната зала “В света на приказките“ децата ще могат да придобиват познания и да надграждат умения чрез един различен и иновативен подход. Това ще даде възможност на малчуганите да се превърнат в уверени, креативни и можещи личности. Сесиите в залата ще са индивидуални или групови – по преценка на екипа, така че всяко дете ще може да намери своето „специално място” и да се почувства комфортно, зачетено и значимо.  днешния интерактивен свят децата все по-рядко имат възможност да манипулират с обекти от средата, да трупат опит на базата на собствено изследване, разчитайки на сетивата си, през които да опознават заобикалящата ги действителност. Те все по-често събират своите познания относно света чрез мобилни устройства. Това понякога забавя и затруднява развитието и социализацията им, тяхната пространствена и времева ориентация. Случва се дори да се превърне в причина за появата на различни видове тревожност, напрежение и страхове. Уменията за адаптивност, самостоятелност и независимост на децата също могат да изостават.

В екипа на ДГ “Мечо Пух, освен блестящи педагози, вече има и психолог-психотерапевт. Това разнообразява възможностите за подкрепа и терапия на децата. В сензорната зала „В света на приказките“ ще бъдат използвани техники и инструменти от различни психотерапевтични модалности. Това, което повечето от нас не знаят, е че играта, приказките, музиката и метафората са уникални инструменти за изследване, изразяване и терапия при децата.

Специфично организираната среда е предназначена както за деца с разстройства в развитието и специални потребности, така и за останалите , които в даден момент могат да надграждат своите способности, да учат, да релаксират или просто да се забавляват .

Специализирано оборудване на сензорната зала “В света на приказките“  до момента е: люлки, наподобяващи майчина утроба, където детето може да се почувства сигурно и защитено; кът за успокояване и релаксация „Звездно небе“; мултисензорна кула (с променящи се цветове и движещи се мехури) с платформи и огледала; светлинен водопад, предоставящ визуални впечатления и тактилни усещания; прожектор за обучение и релаксация с филтри в различни цветови десени; огледална сфера с прожектор, спомагаща за самоорганизиране на детето и за повишаване концентрацията на вниманието му; светлинни фигури с променящи се цветове, предназначени за концентрация на вниманието и с успокояващ ефект; тунели, палатки, дървени къщички, в които ще се работи за общата моторика, находчивост, съобразителност, логика и креативност; комплект материали за стимулиране на тактилни усещания, зрителни възприятия, фина и обща моторика и познавателни умения; музикални фонове, които са от парадигмата на музикотерапията и ще се ползват за подсилване на терапевтичния ефект и допълване целта на сесиите; мини-театрална сцена за психодрама практики, създадени индивидуално, според нуждите на детето или групата. Там децата ще могат да влизат в определени роли, да са режисьори на важните за тях неща, което е особено ценно за тяхното социално функциониране и опитност.

Сензорната зала ще предлага още: арт-терапия, музикотерапия, танцотерапия, куклотерапия, цветотерапия, приказкотерапия, дихателни упражнения и игротерапия.