Селекция от най-добрите фотоси изложена за пръв път в България

50 топ снимки на National Geographic в Мол Галерия Бургас от 25 ноември

50 от  най-добрите снимки за всички времена на National Geographic пристигат за първи път в България. Пътуващата изложба ще гостува на Мол Галерия Бургас от 25 ноември до 16 декември и ще покаже невероятни попадения в запечатването на лица, места и мигове от световно-известното американско издание в неговата 125-годишна история. Сред тях са незабравимото „Афганистанско момиче” на Стив Маккъри, спиращата дъха снимка на Ник Никълс, изобразяваща приматологa Джейн Гудол и нейното шимпанзе, уникалният поглед към Мека на Томас Аберкромби и др. Фотосите, съставляващи експозицията, са подбрани от главния редактор на списанието Крис Джоунс.

Заместник-кметът по култура и образование на Община Бургас Йорданка Ананиева ще даде официалния старт на събитието в 17:30 часа на 25 ноември /понеделник/.

Докосването до вълнуващия свят, сътворен от най-големите майстори на фотографското изкуство, е безспорно преживяване. Въздействието на уникалните кадри върху съзнанието е сравнимо единствено с това на висшите постижения на човешкото изкуство. Мол Галерия Бургас надгражда тази емоция и с предизвикателство към младите творци. Децата и младежите от Бургас и региона ще имат рядката възможност да се включат в състезание чрез създадени от тях арт инсталации и фотоси, обединени от темата „Моят град през моите очи”.

Децата от 2 до 6-годишна възраст ще се надпреварват чрез колаж, рисунка, арт инсталация с разнообразни материали и техники. Те могат да използват снимки, изрезки от пресата и всичко, което може да се намери у дома и навън:  листа, шишарки, пясък, пластмасови бутилки, парчета плат… По-големите – от 7 до 18-годишни, ще трябва да се вживеят като  истински професионални фотографи и да заснемат това, което най-много ги впечатлява.

Конкурсът започва с откриване на изложбата „50 най-добри снимки на NG” и ще продължи до нейния край. Необходимо е снимките на арт инсталациите, рисунките, колажите или фотосите  да се публикуват в  тематичното приложение във фейсбук страницата на мола: www.facebook.com/Galleria.Burgas до 8 декември.  Самите арт инсталации ще бъдат показани в специален кът на търговско-развлекателния център, ако авторите им ги донесат на място дотогава.

Представените детски творби ще бъдат прецизно журирани чрез онлайн гласуване в периода между 9 и 13 декември.

За най-добрите организаторите от Мол Галерия Бургас са подготвили много атрактивни награди: 7 фотоапарата Canоn с фото принтер, 7 постера със специален автограф от Крис Джоунс. За да бъдат мотивирани младите творци, всички наградени произведения ще бъдат публикувани във февруарския брой на образователното списание National Geographic Kids. Освен това за всеки участник в състезанието ще има грамота от National Geographic и Мол Галерия Бургас.

Домакините от търговския център  ще наградят първите трима класирани във всяка възрастова категория. Жури, съставено от бургаски творци, ще излъчи победител в специален приз на конкурса. Всички награди ще бъдат връчени в Мол Галерия Бургас на 16 декември.