Секат здрави дървета на плаж в Поморие

Четири млади дървета на северния плаж „Хоризонт“ в Поморие са брутално отсечени

Красотата на северните плажове в Поморие се крие не само в мекия магнитен пясък на лазурния морски бряг, но и в естественото им опасване от  различни растителни видове – храсти и дървета.

Тази сутрин репортер на сайта „НА БРЕГА“ се натъкна на бруталното убийство на 4 дървета на плаж „Хоризонт“. Вероятно се касае за незаконна сеч. Подаден е сигнал до РИОСВ-Бургас, откъдето отговориха, че този плаж не попада в защитена територия и е в прерогивите на Община Поморие да се заеме със случая. Сигнал е подаден и на горещия телефон на Общината за нередности на територията й.

Незаконното отсичане на дървета е престъпление. Единствено кметът на община Поморие може да дава разрешение със заповед за отсичане на храсти и дървета в административната единица и то само при конкретни законорегламентирани  обстоятелства.

В началото на лято 2017 г. гражданите на Поморие отново станаха свидетели на незаконна сеч на плажа на черноморския град, която остана безнаказана. Причината тогава е била скрита гледка към морето от намиращите се зад плажа хотели и жилищни кооперации. Преди Сезон 2018,  всичко старо не е забравено – сечта продължава.

Ако Община Поморие не предприеме мерки срещу незаконното отсичане на храсти и дървета на плажовете в Поморие, то скоро те ще бъдат напълно оголени и осакатени, флората им ще бъде унищожена, а с това ще се загуби и тяхната привлекателност за туристите. От друга страна полицията в Поморие, общинското звено „Обществен ред и сигурност“, както и отдел „Устройство на територията и опазване на околната среда“ не трябва да чакат само на сигнали от граждани и медии, а да са на терен, за да констатират, предотвратяват и разкриват  нарушения и престъпления.