СДС-Бургас към МОН: Проверете всички фирми, обучавали по програмата „Студентски практики”

Сините в Бургас алармирали за нарушения в програмата още миналата година, когато квотата на част от университети бе предсрочно орязана

 

Криминалната схема с източване на евросредства чрез фиктивни стажове по програмата „Студентски практики” , за която признаха и от МОН, изисква проверка на всички 15 000 работодатели, обучавали студенти. Затова настояват от СДС-Бургас и призовават Министерството на образованието и науката, което е бенефициент по проекта,  този път да не делегира отговорността на ВУЗ-овете, а само да извърши  проверката.

„Повече от интересно е какъв точно стаж биха могли да проведат във фризьорски салон студенти от  Техническия университет или от Университета по хранителни технологии. Вторият въпрос е защо университети не са видели разминаването между специалността на студента и дейността на фирмата, с която са подписали договор по програмата?”, пита  председателят на младежката структура на СДС-Бургас Дончо Златев.

С казуса се ангажира и зам.-председателят на СДС и народен представител от Реформаторския блок Костадин Марков, който ще отправи въпрос към  министъра на образованието проф. дпн Тодор Танев.

Само преди ден, след разследване на една от националните телевизии,  Министерството на образованието и науката призна за криминална схема,  свързвана с източване на евросредства. Разследването на медията показа, че във фризьорски салон във Варна фиктивно са обучавани стотици студенти без знанието на собственичката на фирмата. Част от студентите са били и от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Това обаче не е първият сигнал за нередности по програмата. Още миналата година, по време на управлението на кабинета Орешарски, от  СДС-Бургас алармираха, че между  март и април квотата на част от 51-те висши учебни заведения  бе  предсрочно орязана. Тогава мотивите за решението на МОН  не станаха ясни.

„Студентски практики”  е проект,  финансиран от структурните фондове на Европейския съюз. Бюджетът на проекта е 60 милиона лева. Водещ партньор в него е Министерството на образованието и науката, а всички 51 висши учебни заведения в страната са второстепенни партньори. До момента стажове са преминали 71 000 студенти. Остава въпросът  колко от обученията са фиктивни и колко пари са били отклонени? Също какъв е броят на случаите на злоупотреба  с данни на фирми, които  са били регистрирани по програмата без да знаят.