Свети Влас вече има Алея на занаятите

Целогодишно на разположение на занаятчии и художници-приложници ще бъдат пет къщички, в които те ще представят свои творби

От днес занаятчиите в Свети Влас имат вече своя Алея на занаятите. Официално лентата за откриването й прерязаха кметът на община Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет в Несебър Благой Филипов, кметът на града Иван Николов и Янчо Янев, изпълнителен директор на ИАРА –Бургас.  Обектът бе изграден по договор за безвъзмездна финансова помощ  № 386/08.08.2014г., финансиран от „Оперативна програма за развитие на сектор рибарство 2007-2013“ и „Европейски фонд за рибарство“. Стойността на новата придобивка е 240 хил. лв.

IMG_7317 copyПо време на официалната церемония по откриването кметът на Несебър Николай Димитров припомни, че съвсем скоро с европейски пари по същата програма бе изградено и вече функционира мини футболно игрище в Обзор, както и еко пътека „Калето“. „Общо три проекта по тази програма изпълняваме с община Несебър.“, обобщи Янчо Янев, изпълнителен директор на ИАРА –Бургас. Благой Филипов в словото си отбеляза, че е изключително доволен от приключване на обекта, който ще даде възможност за изява на местните хора. Той не пропусна да сподели, че районът се е облагородил и съчетава както място за среща със занаятите, така и пространство за отдих и почивка. Кметът на Свети Влас Иван Николов от своя страна изказа благодарност към всички, ангажирани с реализацията на проекта.

DSCF9596Алеята на занаятите се състои от 5 поставяеми занаятчийски работилници,  еко път за отдих, беседка и фонтан.  Като част от проекта е обзаведена и конферентна зала за посрещане на семинари, срещи и събития, свързани със занаятите в Свети Влас и района, която се намира в многофункционалната сграда на града, непосредствено разположена до алеята.

С изграждането на „Алея на занаятите в град Свети Влас“ се предвижда устойчив модел за културно развитие и запазване на традиционните занаяти като най-ценно нематериално културно наследство на хората, живеещи в крайбрежните райони. Идеята е алеята да се развие като нов културен обект в морското градче. „Ние подкрепяме местните художници, майстори на приложните изкуства, майстори, които правят сувенири, защото това е самобитното, това е ценното и различното, характерно за нашата култура и история“, сподели на откриването кметът на Несебър Николай Димитров.

Целта на проекта е да се съживят уникалните прояви на традиционните занаяти в крайбрежния район: изработка и демонстрация на рибарски пособия, инструменти, облекла и бижута, костюми и реквизит за фестивали и сценични изкуства, декоративно изкуство и т.н.