РУ – Несебър празнува юбилей

Девет плакета по повод 50-годишнината от създаването на Районно управление – Несебър връчи днес на нарочна церемония директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. С тях бяха отличени  началниците на Районно управление – Несебър през годините: Стоян Христозов, Манчо Манолов, Здравко Богданов, Васил Митев и Стайко Манев, най-дългогодишният служител в управлението Неделчо Жеков – с 38 годишен стаж във вътрешното ведомството. Плакети бяха връчени и на кмета на Община Несебър Николай Димитров, председателя на Общински съвет – Несебър Румен Кулев и изпълнителния директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

pageНа церемонията бе припомнена историята по възникването на крайморското управление, стартирала на 3 юни 1966 година с назначението на първите служители в Районен участък – Слънчев бряг, обслужван от Околийското управление в Поморие. За пръв началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев, сменен от подполковник Иван Желязков. Капитан Дачев отново се завръща на поста си, като оглавява Районен участък – Слънчев бряг до първи януари 1982 г., когато е заменен от майор Стоян Христозов. Майор Христозов ръководи служителите на реда в крайморското управление до 1995 година, когато на празника на МВР – 5 юли е преназначен за началник на Четвърто Районно управление – Бургас и след още две години,  през 1997 г.,  се пенсионира с общо 33 години стаж в системата на вътрешното ведомство.

Изтъкнато бе, че Районно управление – Слънчев бряг е пионер в България в оборудването на хотелски стаи със сигнално-охранителни инсталации против нежелано проникване. Отново в Районно управление – Слънчев бряг е оборудвана и първата дактилоскопна служба в страната, като всеки оперативен работник е разполагал със собствен куфар. Заработила е първата автоматизирана цифрова дактилоскопна система, ползвана е и първата видеокамера. През 1982 година е създаден и питомник за служебни кучета. В периода 1986 – 1987 година със съдействието на Конния ескадрон към Столична дирекция е ползван и конен отряд, като с него са охранявани плажните ивици, къмпингите и масовите мероприятия. Начинанието е подкрепено от „Балкантурист”, но впоследствие конните патрули са заменени от екипи командировани служители на реда от зимните курорти, като на разменни начала през лятото охранявали Слънчев бряг, а през зимата – Боровец и Пампорово.

99741293-0bc0-4151-864b-f1df4298274aПрез 1988-ма година е създадено общинско звено от служителите на реда, като финансирането е организирано, както и сега – от Община Несебър. В общинската структура се включили 90 човека, за които пример били постъпилите през 1966-та година служители в Районен участък – Слънчев бряг.

В церемонията по повод половин вековния юбилей от създаването на РУ – Несебър, освен настоящите и бивши служители на Районното управление, се включиха представители на местната власт и институции, както и подрастващите от Детско полицейско – управление. Искрено възхищение в децата пробудиха полицейските кучета, служителите от моторизирано звено „Сигма”, както и служителите от „Охранителна полиция”, които домакинстваха заедно с колегите си от „Криминална полиция” Денят на отворените врати в полицейското управление.

Честванията по повод юбилея ще продължат и след края на активния летен сезон – с експонирането на изложба с фотоси от живота на Районно управление – Несебър през годините, документален филм със спомени на полицейските служители и алманах, в който да се съчетаят историческите факти, постиженията на служителите на реда в дейността им по опазване на реда и спокойствието на територията на Община Несебър, както и преживяванията им от създаването на управлението през 1966 година до днес.