Руските туристи търсят петзвездна почивка в България

Изборът на руските туристи е ориентиран основно към почивка в 4 и 5 звездни хотели, коментират руски туроператори. От хотелите в България първо се продават тези, които са отдавна познати на пазара и имат сови постоянни клиенти предимно в курортите Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Ривиера, Несебър,  Св.св.Константин и Елена.

Според експерти, цитирани от руския информационен сайт tourprom.ru, голяма част от туристите по турското направление вече са се преориентирали към България. Това се счита за нормално тъй като страната има определени преимущества пред другите европейски дестинации: мек климат, опростен визов режим/не са необходими пръстови отпечатъци за визите/, кратък полет – до 2-3 часа, близост на летищата до курортите, отсъствие на езикова бариера, дълги и широки пясъчни плажове, балнеокурорти и исторически забележителности.

Сезонът започна обнадеждаващо, твърдят руски туристически агенции. Първите полети стартираха на 29 май до Бургас и на 30 май до Варна при 100% запълняемост на самолетите. Изключително натоварен е целият юни, характерен с традиционно ниските си цени по Българското черноморие. Според прогнози на руски експерти през това лято ръстът на руските туристи в България ще е около 15%.  Проблем може да възникне единствено при недостиг на свободни места в хотелите.

Заради нестабилния валутен курс и променящата се политическа и икономическа обстановка, необичайно за тях, дори туристите от „бюджетния” пазарен сегмент са се ориентирали към резервации last minute.

През тази година се забелязва и още нещо нехарактерно-  на резервациите last minute вече разчитат и руските детски лагери.

Цените, на които руските агенции предлагат 7-дневни туристически  пакети по българските курорти през юни, се движат от 196 евро за тризвезден хотел в Слънчев бряг до 474 евро за тризвезден хотел на първа линия  в Албена.