Решено: Бургас ще има есенен маскараден фестивал

Фестивал  на маскарадните игри да се провежда в Бургас през октомври приеха общинските съветници днес. Препъни-камък при обсъждане на предложението, внесено от Живко Табаков, се оказа терминът „безвъзмездно”. След колоритни дебати все пак решението бе взето – организаторите на маскарадните игри СНЦ „Българско е“ и НПО „Общество за фолклор“ получиха съгласие те да се проведат от 19 до  21 октомври на пл. Тройката.

Прието бе Община Бургас да предостави безвъзмездно сцена за дните на фестивала. Що се отнася до заплащането или незаплащането на тротоарно право за отделните шатри, ще се решава допълнително. От дебатите стана ясно, че се предвиждат 50 шатри, тротоарното право за които възлиза на 1000 лева. Спорът се отнасяше до това  общината да бъде ли официален партньор. Като такъв нейния принос е нормално да бъде в безвъзмездно предоставяне на терен за фестивала. Само 13 съветници гласуваха обаче за такова участие на Общината, срещу четирима против и 22 въздържали се.

Крайният резултат от днешното заседание на местния парламент все пак е – културният календар на Бургас се допълва с още един фестивал, който ще бъде есенната атракция на града. Как ще се реши въпросът с тротоарното право, ще стане ясно допълнително.