Реставрират църкви в Несебър с европейски средства

С официална първа копка днес бе даден старт на изпълнението на проекта „Вяра в Несебър”, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 в полза на община Несебър. Общата стойност на проекта е 1 643 230 лева с  допълнителен собствен принос на бенифициента е 80 518,28 лв. Със субсидията ще бъдат реставрирани и социализирани църквите „Св. Йоан Кръстител” и „Света Параскева”, ще бъде облагородено прилежащото им пространство, както и ще се изградят първите 320 метра от бъдещия културно-историческия маршрут „Духовен път”, който ще свързва единадесетте средновековни църкви в Несебър.  Срокът, в който трябва да се завършат всички планирани дейности е 23.11.2013.


Кметът на общината Николай Димитров ритуално плисна менче с вода за безпроблемно довършване на проекта. „Ние сме общината, която представлява най-голямата туристическа агломерация по българското Черноморие, но вярваме, че освен морския туризъм, трябва да разработим и други конкурентноспособни туристически атракции. В Несебър бъдеще имат културния, историческия и религиозния туризъм и днес правим крачка в посока на тяхното развиване. С толкова много средновековни църкви няма как да не обърнем внимание на поклонническия туризъм и се надяваме, че още с реставрацията на първите две църкви по проекта, ще станем притегателен център за всеки, който се вълнува от религия. Но още по-важното е, че с реставрирането и консервирането на двете църкви запазваме най-важното, което имаме- нашето наследство, което ни прави един от уникалните градове в света. Гордост е, че късчета световно културно наследство са нашето ежедневие и ще бъдат ежедневието и на нашите деца. Заради нас и заради тях, Несебър трябва да продължи да бъде такъв, какъвто е бил от векове.” каза Димитров в поздравителната си реч към присъстващите. Стана ясно още, че в последните години се наблюдава засилен интерес към Несебър от двойки за техните сватбени тържества и от общината разработват идеи за поощряване на сватбения туризъм.


 С реализирането на проекта „Вяра в Несебър” цъквите- паметници на културата ще заживеят нов живот и ще привличат туристи извън активния летен сезон. В „Св. Йоан Кръстител” ще бъде изградена камерна зала, където наред с музикални изпълнения, ще има поетични, театрални и други артистични прояви. „Света Параскева” ще бъде превърната в център за култура с разнообразна програма. Най-сакралното място- олтарът ще бъде с ограничен достъп. Изграждането на първите 320 метра от Духовния път ще постави началото на единна система за обозначаване и разпознаване на обекти от културно-историческото наследство. Той ще бъде отделен туристически пакет, който ще дава пълноценна изява на наследството и ще помага за устойчивото му използване.