Реставрират култов несебърски храм с финансиране от посолството на САЩ

Посланикът  на САЩ в България и кметът на Несебър стартираха проекта за консервация и реставрация на църквата “Св. Йоан Алитургетос“

Една от най-емблематичните и харизматични църкви в Несебър от периода на Средновековието – важен акцент в градския силует на стария град ще възкръсне за нов живот. Кметът на Несебър Николай Димитров, посланикът на САЩ Марси Б. Рийс и доц. Стефан Белишки – председател на БНК на ИКОМОС дадоха символичен старт на проекта за консервация и реставрация на средновековната църква от 14-и век „Св. Йоан Алитургетос“ в единствения български град в листата на ЮНЕСКО.

Средновековният храм ще  бъде консервиран и реставриран със средства от американското посолство.  Проектът е подкрепен от правителството на САЩ като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН).  Финансовата част възлиза в размер на 706 000 щатски долара.  Това е най-голямото дарение, правено някога от американското посолство в България, извън сферата на сигурността. Изпълнител на проекта за консервация и реставрация на църквата е Българският комитет на ИКОМОС. Очаква се храмът да бъде отворен за посетители през октомври 2017 г.n2

Нейно Превъзходителство Марси Б. Рийс бе посрещната пред крепостните стени на древния град с народна музика и танцов ритуал, изпълнен от танцьорките на Обединена общинска школа по изкуствата- Несебър. По стар български обичай посланик Рийс бе гостена с топла пита и сол и след това поведена по така нар. „Духовен път“ в стария град, включващ емблематичните църкви на полуострова. Американската гостенка се възхити на църквите „Христос Пантократор”, „Св. Йоан Кръстител”, „Свети Стефан”,  „Св. Параскева”, „Св. архангели Михаил и Гавраил”,   „Свети Спас“,  старата митрополия „Света София“, както и на ранновизантийските терми. Обиколката завърши в храм „Св. Йоан Алитургетос“, който бележи върховия етап в строителството на култови сгради през Средновековието. Точно там бяха отправени и официалните приветствия и по стар български обичай бе даден старт на проекта.

nes11„От няколко години община Несебър полага неимоверни усилия за опазване на културно-историческото богатство на стария град. Ние имаме голяма отговорност – към България и към целия свят, защото Несебър от 32 г. е в престижния списък на ЮНЕСКО“,  заяви кметът Николай Димитров. Той благодари от името на община Несебър и нейните жители за жеста, който американското правителство е направило за Несебър, отпускайки средства за реставрация и консервация на храма. След реставрацията на църквата, тя ще бъде включена в маршрута  „Духовен път”.

Нейно превъзходителство  Марси Б. Рийс сподели, че при посещението в църквата „Св. Стефан“ е срещнала американски туристи, което й дава надежда, че Несебър занапред да бъде посещаван от повече нейни сънародници.

nes6Посланик Рийс подчерта, че църквата „Св. Йоан Алитургетос“ е символ на Несебър в съзнанието на хората и именно заради това е било решено тя да бъде запазена за бъдещите поколения. „За нас е голяма чест да помогнем за запазването на тази красива църква и да напомняме на българите за важната роля, която те имат в световната история – религиозна и културна“, сподели още тя.

„За нас е голяма чест и професионално признание да бъдем изпълнители на такъв проект“, каза от своя страна в словото си доц. Белишки, президент на ИКОМОС. Той  подчерта, че „в днешно време, когато в България сме свидетели на поредица от карикатурни реконструкции на археологически паметници, подменящи историята на нашата държава, община Несебър застана на страната на професионалните и етични  принципи при опазване на културното наследство“.  nes8

Проектът ще стабилизира конструкцията на църквата, за да се предотврати по-нататъшното й разрушаване. Уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи ще бъдат консервирани и ще бъде осигурен по-лесен и безопасен достъп до емблематичния храм в Стария Несебър.

В знак на уважение и признателност за засвидетелстваното от посланик Рййс уважение и признание кметът на Несебър Николай Димитров й картина на известния несебърски художник Радослав Ралев и книга на основателката на музея в Несебър Жана Чангулева в съавторство с Димитър Съселов. Посалникът на САЩ, която получи подарък и от несебърския музей,  върна жеста с книга за своята родина.

n10Сред присъстващите на събитието днес бяха секретарят на община Несебър Стойко Стоянов, заместник-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Петя Кияшкина – директор на музей „Старинен Несебър“ и др.

 Консервацията и реставрацията на храма в стария Несебър ще бъде осъществена в две основни направления: съхраняване на паметника в руинен вид и съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника.

Съхраняването на паметника в руинен вид означава, че няма да има намеса в обемно-пространствените дадености, ще бъдат запазени елементите от последните намеси, ще се осигури стабилитета на структурата и на отделните строително-конструктивни елементи,  както и че ще бъде извършена постоянна консервация на обекта.

При съхраняване и изявяване на декоративните стойности на паметника се визира запазването на ранните намеси – от периода преди 1913 г., възстановяване на повредените участъци в строителната техника на съответния период, без реконструкция на предполагаемия оригинален вид; Консервация и реставрация или възстановяване на характерните декоративни елементи по фасадите, отстраняване на увреждащи материали от намесите през периода след 1913 г., както и хармонизиране на най-конфликтните елементи на късните намеси.

След изследвания на състоянието на църквата и поведение на пукнатините в източната й част, както и изследванията за определяне на устойчивостта на склона, върху който е ситуиран храмът, показват необходимостта от заздравяване на земната основа под фундаментите. Ще бъде извършено и закоравяване на ивичните основи и надземна структура.

В интериора на „Свети Йоан Алетургетос“ ще бъдат хармонизирани неоригиналните колони, ще бъде положена нова настилка, а запазените няколко фрагмента от стенописи, намиращи се в източната част на църквата в зоната на олтара, ще бъдат реставрирани.

Предвижда се заменяне на съществуващите охранителни решетки с такива, изработени по образец от църквите “Христос Пантократор” и “Св. ахр. Михаил и Гавраил”, които са сочени у нас и в чуждбина като примери за удачна намеса.

Ще бъде оформено естетически и околното пространство на църквата, като се предвижда да има рампа към северния вход и стъпала към южния вход. Финални щрихи на проекта ще дадат предвидените за играждане екстериорно и интерионо художествено осветление. Целта е да се подчертаят обемно-пространствените и декоративните достойнства на обекта, както и запазените оригинални строителни елементи.