Ремонт на улици, ново осветление и пари за църквата в „Меден рудник“ в Бюджет 2015

150 хил. лева са заложени в Бюджет 2015 за довършване на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в „Меден рудник“. Това съобщи на среща с жителите на комплекса зам. кметът на Община Бургас Красимир Стойчев.

Започва проектирането на нов парк, който ще се намира в близост до сградата на Териториалната дирекция. През 2015- та година е предвиден поетапен ремонт на улици, изграждането на нови и облагородяване на междублокови пространства. Според териториалният директор Магдалена Манолова, до момента в комплекса са премахнати над 3 000 гаража, основно в зоните А и Б. Поетапното им премахване и в другите зони ще продължи и през тази година.

В началото на година ще стартира и цялостна подмяна на осветлението в комплекса. То ще бъде заменено с ново, модерно, автоматизирано и  енерго- спестяващо.

Започва изграждането на улици в един от най- проблемните райони на „Меден рудник“ – Източна районна артерия. Дългогодишният абсурд с непредвиждането на улици там и в същото време бумът на строителство на кооперации е на път да бъде разрешен. Няколко години Община Бургас отчуждаваше имоти, за да промени ПУП, което да позволи изграждането на нови улици.

Стартира проектирането на нов голям спортен комплекс, както и на нов корпус в детска градина „Чайка“. Предстои смяна на дограмата в училище „Елин Пелин“. Предвиден е и цялостен ремонт  на пространство между блоковете- 107-108-109-110.  Ще се инвестира в поетапно изграждане на нови паркоместа в „Меден рудник.

2 млн. лв. ще бъдат вложени в комплекса за тротоари и улици, както и 1 млн. за зелени площи.

По изпълнението на проекта за Интегриран градски транспорт се предвижда  да се завърши източната артерия на комплекса, а до  базата на „Черноморски риболов-Бургас“  в квартал „Победа“ ще бъде направено ново кръгово движение.

Жителите на „Меден рудник“ поставиха основно въпроси, свързани с благоустройството около блоковете им. Представители на квартал „Победа“ поставиха искане за асфалтиране на улиците и цялостна канализация, но стана ясно, че това може да се осъществи едва след тоталното премахване на незаконните постройки там. Събарянето им в „Меден рудник“, „Горно Езерово“ и „Победа“ ще продължи и през тази година.

Главният инженер на Община Бургас Веселина Цакова презентира възможностите за участие в програмата за саниране на панелните жилища. Общински експерти ще консултират и подпомагат жителите на блокове в подготовката на документацията.