Развиваме исторически и археологически обекти съвместно със Софийския университет

Подкрепа в развитието на обекти от културно- историческото наследство на региона, организиране на тематични детски археологически  експедиции и осъществяване на инициативи, свързани с екологията на Черно Море, са част от проявите, заложени в споразумение за сътрудничество  между СУ “Климент Охридски“, Община Бургас и Областна управа Бургас.

Документът беше подписан днес от ректора на учебното заведение проф. Иван Илчев, кмета  Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Сред обсъжданите възможности за партньорство в рамките на споразумението бе  и идеята за разработването на билкови композиции за  Лекарната на о-в „Света Анастасия“, като за целта се използват научни разработки на университета за лечебните свойства на билките в региона.

„Изключително полезни за развитието на региона биха били и изследвания, свързани с етнографията на Странджа“, заяви по време на срещата кмета Димитър Николов.

Областният управител Вълчо Чолаков е убеден, че ще има огромен интерес  към организирането на летни детски археологически експедиции с преподаватели от университета.

На срещата присъства и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.