Пътен възел Запад вече е факт

Премиер и кмет откриха пътното съоръжение – алтернатива за потока пътници към Южното Черноморие

Премиерът Бойко Борисов и кметът Димитър Николов откриха днес новия Пътен възел Запад и призоваха жителите и гостите на страната да го използват, за да се облекчи пътуването към Южното Черноморие и границата с Турция на КПП Малко Търново.

„Съоръжението е изключително важно не само за града, но и за всички, които пътуват на юг от него и към Турция. То ще помогне за по-безопасно придвижване и ще облекчи трафика, особено през лятото“, каза премиерът Борисов.

Правителството на Република България финансира изграждането на Пътен възел Запад с 20 млн. лева. Досега всяко лято се образуваха километрични опашки при входа на града, а хиляди автомобили нямаше как транзитно да стигнат до Южното Черноморие, без да преминат през центъра на Бургас.

Пътен възел Запад е съоръжение с ключово значение, защото извежда директно автомобилния трафик от магистрала „Тракия“ към Южното Черноморие или към границата с Турция при КПП Малко Търново. Това ще намали задръстванията в Бургас, пътните инциденти, шума и отровните емисии във въздуха. Пътният възел ще спести доста време и нерви на хората, тръгнали към морето да почиват на юг от Бургас.

„Според данни на КАТ през лятото по магистрала „Тракия“ към Бургас и Южното Черноморие минават по 10 000 автомобила на денонощие. 145 са регистрираните инциденти само през летните месеци на миналата година, със седем загинали и десетки ранени. До няколко месеца започваме следващия етап от реализацията на Южната дъга на Бургас – разширението на ул. „Крайезерна“, която ще стане четирилентова. Финансирането за този проект е осигурено по оперативна програма „Региони в растеж““, коментира кметът Димитър Николов.

След пускането в експлоатация на Пътен възел Запад транзитният трафик няма да минава единствено по бул. „Стефан Стамболов“ – МБАЛ – „Струга“ и да задръства кръстовище „Трапезица“, а на  входа на Бургас вече може да се завива веднага надясно – периферно на к-с „Славейков“ по ул. „Проф. Якимов“ – след това през Пътен възел Запад автомобилите ще се изливат към „Крайезерна“ и оттам ще се включват в път I-9 за Южното Черноморие.

С построяването на новото съоръжение се подобрява и транспортното обслужване на разположения в близост Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Изпълнението на проекта започна с отчуждаване на имоти по трасето, заплатено със средства на Община Бургас, и преместване на подземните комуникации. Със средствата, осигурени от правителството, бяха изградени подпорните стени и фундаментите /основите/ на виадукта  – съоръжение, което премоства ул. „Одрин“ и минаващата успоредно на нея железопътна линия. Завършен е самият виадукт, а като финален етап бе построена детелина и подходите в посоките ул. „Одрин“ – „Проф. Якимов“ и „Проф. Якимов“ – „Одрин“.

Община Бургас направи предложение след завършване на проекта официално да бъде променен маршрутът на републикански път I-9, като в него бъде включен и пътният възел.

На днешното откриване присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, председателят на местния парламент Костантин Луков, зам.-кметът Красимир Стойчев, народни представители и общински съветници от Бургас.