Първа копка на новата детска ясла в Сарафово

Символична първа копка на новата детска ясла в Сарафово направи днес кметът на Община Бургас Димитър Николов. Със строителството й се решава десет годишен проблем на един от най- динамично развиващите се бургаски квартали. Само за последните 6 години населението там се е увеличило значително – с близо 600 души  /от 2 900 души  през 2008 година  до 3421 души , регистрирани  до февруари 2014 година/. Повече от половината от жителите на Сарафово са млади семейства, с по едно и две деца. Има и много двойки, на които им предстои тепърва да станат родители. През септември, близо 45 малчугана ще прекрачат прага на новото детското заведение, разпределени в две яслени групи. Строителството на детската ясла стартира след серия от подписки на жители на Сарафово.

„Радвам се, че намерихме решение и семействата с малки деца няма да пътуват ежедневно до Бургас. Те ще имат детско заведение на минути разстояние от домовете си. Веднага след реализиране на проекта за новата ясла, започва санирането на детската градина. Двете сгради ще са конструктивно свързани  помежду си“, каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Заедно с кмета Николов на символичната първа копка присъстваха – Костантин Луков, председател на Общински съвет – Бургас, зам.- кмета по образование –  Йорданка Ананиева, Неделин Недялков – главен специалист на кв. Сарафово и г-жа Бойчева, директор на ЦДГ „Ален Мак“.

Сградата на детската ясла ще бъде разположена на терен от 1,280 кв. м., в непосредствена близост до детска градина „Ален мак“.  Двете  сгради ще бъдат свързани помежду си с топла връзка за създаване на необходимия комфорт на ползването им и минимални загуби на енергия за отопление. Това ще позволи възпитаниците и персоналът на съществуващата детска градина да ползват новопостроените музикален кабинет и перално помещение в корпуса на детската ясла.

Новата детска ясла ще представлява сграда на два етажа и сутерен. Ще бъдат осигурени склад за чисто бельо и консумативи, сушилна и гладачни стаи. Предвиден е здравен кабинет. В зоните за малчуганите ще  бъдат изградени всички необходими за детското заведение помещения-  кухненски офис, спално  помещение и просторна занималня с кът за хранене. Едно от пространствата в сградата ще бъде музикален кабинет, където всички деца ще имат възможност да участват в учебни занимания, празнични събития и концерти.

Помещенията в детската ясла ще бъдат оборудвани с модерна мебелировка, отговаряща на всички съвременни изисквания и стандарти за безопасност и удобство.

Проектното решение за реконструкция и благоустрояване на дворното пространство предлага обособяване на зони за  развлечения и спорт по възрастови групи  за всички  178 възпитаници  в двете детски заведения. На разположение на малчуганите ще бъдат 6 игрища с пясъчници,  спортна площадка с противоударна  настилка , кътове за игра, беседка с пейки и чешмички. В парковото пространство е предвидено  подходящо осветление. Осигурена е достъпна среда за деца с увреждания.

Архитектурният проект предлага съвременно фасадно решение, съобразено по форма и цвят с предназначението на сградата и околната среда.