Проект по подводна археология започна втората си експедиция в българските черноморски води

Проектът по подводна археология в Черно море започна втората си експедиция в български води. Морският археологически проект „Черно море“ („МАП Черно море“) е мащабно изследване на праисторическата и историческата археология на западната част на Черно море. По мащаб и обхват това е най-голямото провеждано досега проучване на подводното културно наследство на България, чиято цел е да допринесе за документиране, датиране и анализ на човешката дейност в региона.

В първата фаза на проекта са картографирани и изследвани 1000 кв.км от българската акватория на Черно море чрез морска геофизична технология. По време на втората експедиция освен новите геофизични проучвания, ще се проведе обширна програма за вземане на проби, за да се определят геофизичните данни, а също така и изследвания с дистанционно управляеми подводни апарати на определени аномалии и особености, открити през 2015 г.

„МАП Черно море“ е проект на EEF Expeditions, осъществен чрез иновативното партньорство между Центъра за морска археология към университета Саутхемптън и Центъра за подводна археология към Българския  археологически институт и музей. Партньори по проекта са и Университетът на Кънектикът, САЩ, Морски археологически изследователски институт към Университет Сьодертьорн (МАРИС), Швеция, и Института по океанография на Гръцкия център за морски изследвания. Това прави научното изследване наистина международно.

Черно море се смята за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради аноксидните (безкислородни) условия в дълбините му. Това означава, че много елементи, в това число и органични, са съхранени много по-добре отколкото в други морски среди. Районът като цяло има голямо значение за историята на човешкото развитие и глобалното разселване от периода на Ранния палеолит насам и има огромен потенциал да обогати познанията ни.

Втората експедиция на проекта започна на 1 септември 2016 г. и ще бъде в открито море в продължение на 26 дена, след което всички данни ще бъдат проучени, интерпретирани и представени на българското правителство през пролетта на 2017 г. Трета експедиция се планира за есента на 2017 г.

За повече информация:  www.blackseamap.com