Продават на търг работещо промишлено предприятие

За трети път имоти на „Дограма“ АД- Бургас са обявени за публична продажба, става ясно от регистъра на публичните продажби на частните съдебни изпълнители. Причината е дълг към Уникредит Булбанк на свързаното дружество „БТекс“, което е обявено в несъстоятелност по искане на Булбанк в началото на 2011 г. и също се продава. „Дограма“ АД е гарант на „БТекс“ за изтеглен и неизплатен кредит. Активите му са били заложени като обезпечение за кредита.
Първият търг за предприятието бе обявен през 2012 г., но заради високата цена от от 3 млн. лв. купувачи не се явиха. Сега съдебният изпълнител Таня Маджарова е обявила начална тръжна цена от 1 328 207.98 лева.
Производствената база се намира в Северната промишлена зона на Бургас.В обявлението за публичната продан са вписани 20 постройки. Площта на продавания терен е общо 9970 кв. м. Върху тях да изградени административна сграда, открити и закрити складови площи, сушилно стопанство и парова централа с обща застроена площ 4155 кв.м..
Резултатите от публичния търг ще бъдат обявени на 24 март т.г.
Въпреки публичната продан предприятието продължава да работи, съобщи за „На брега” прокуристът Стоил Михайлов. В него сега има около 20 работника. „Дограма” АД е единственият в Югоизточна България производител на тройнослепена дървена дограма със стъклопакет и пресовани вътрешни интериорни врати. През 2004 г. предприятието е получило сертификат за качество ISO 9000.
През последната година обаче обемите на производството са свити, но не заради публичните продажби на предприятието. Много от магазините, предлагащи на пазара продукцията на „Дограма” са фалирали и вече не работят. След срива в строителния бранш поръчките са силно редуцирани.