Провокативният скулптор Димитър Гоцак гостува на Бургас

Творбите му са подредени в галерия „Богориди”

Композиции,  фигури от хартия, пластики от бронз, летящи от тавана бик и  котка… Това са само част от творбите на Димитър Гоцак, които могат да се видят  в галерия „Богориди”.

gallery_51584За познавачите  на изобразителното изкуство той е един от най-интересните художници  у нас. Творецът счита хартията като благодатен материал за създаване на форми и експериментира в тази посока. Спокойно можем да кажем, че висящи от тавана  фигури са негов патент. Особено такива, които не можем да си представим като „летящи”…

page1Пространството на галерия „Богориди” се оказва много гостоприемно за художествените провокации на Гоцак. Там те се чувстват като у дома си, както, впрочем, се чувства и самият художник. Преживяване, което не е за пропускане, е потапянето в причудливия свят, създаден от ръцете му. Особено, когато това се случва в неговата компания… И което е възможно в близките няколко дни. А иначе – изложбата в Бургас ще продължи до 10 август.

Бургас е втората спирка в изложбения маратон през 2016 година, който художникът се старае да направи за своя юбилей, отпразнуван наскоро в изложбения салон на „Шипка” 6 с пластики, рисунки и колажи под мотото „Между силата и мъдростта”.

Откриването на изложбата му в галерия „Богориди” е днес, 21 юли, четвъртък, от 19 часа.

Димитър Гоцак  е роден на 9 май 1966 година в град Монтана. Завършил е ССХУ за приложни изкуства в София, специалност „Дърворезба“ и  НХА „Н. Павлович“, специалност „Скулптура“ при проф. Борис Гондов.

big_Gotsak 1Участва в Общите изложби на Групата на художниците в Монтана. Има няколко самостоятелни изложби в Монтана. Участва в пленерите по дървопластика в Бързия, пленерите по повод празника на града – „Свети Дух“ и рисувана керамика в Монтана.

Организатор е на Първото международно издание на пленера по рисувана керамика „От 11 до 77“.

Автор е на паметника на Петър Богдан Бакшев в гр.Чипровци и ГПЧЕ “Петър Богдан“ в Монтана – 2001 г., възстановка на бюст паметника на Володя в с.Виноградец, Пазарджишко – 2004 г., на Васил Левски в гр. Берковица – 2007 г.. В съавторство с Чавдар Антов на дървопластика „Дървото на живота” по Йордан Радичков в гр.Берковица – 2007 г.

Негови творби са притежание на Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана и на частни колекции във Франция, Германия, САЩ, ЮАР, Русия, Чехия, Сърбия и Черна гора, Македония, Великобритания, Индонезия, Холандия, Гърция и др.

Извън рисуването и ваенето, пчеларството и отглеждането на бонзаи са нещата, на които се посвещава с обич.