Природозащитници настояват за вето на президента заради забраните по плажовете

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ и гражданските сдружения за опазването на последните незастроени плажове Карадере, Корал и Иракли настояха за вето на президента Росен Плевнелиев заради приетата законова забрана за къмпиране на 100 метра от плажа, докато не се приеме цялостна стратегия за категоризация на плажовете, техния статут и начин на ползване с ясен срок и регламент и след широко обществено и експертно обсъждане.

В същото време природозащитниците подкрепят промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които се отнасят до статута „природосъобразни плажове”, защото това ще предпази последните незастроени места по Черноморието от модела „Слънчев бряг” и нездравия концесионен интерес още това лято към тях.

Забраната за ограничаване правото на хората да разполагат палатки беше обявена за противозаконна и противоконституционна от Върховния административен съд (Решение 1590/2010). Тя нарушава правото на свободно придвижване (чл.35 на Конституцията) и управлението и стопанисването на държавни имоти (плажната ивица) в интерес на гражданите и на обществото (чл.18 от Конституцията).

В същото време кметове на черноморски общини, под натиск заради намаляващите територии за застрояване, от години се опитват да прокарат чрез знайни и незнайни общински наредби забрани за къмпиране, вместо да се погрижат за регулиране на този вид отдих, както е в другите страни от Европейския съюз.

„Българското Черноморие отдавна е жертва на всички пороци на слабата държавност и липсата на законност у нас. Твърдим (и можем да докажем с многобройни факти), че единствено активността на гражданските групи е довела до съхраняването на тези последни останали незастроени места по нашето крайбрежие“, обясняват природозащитниците.

Гражданските организации, обвързани със запазването на Карадере, Корал, Ирекли, бяха единствените, които се грижеха и за чистотата на тези плажове (изоставени от общините, които ги стопанисват), като за последните 10 години са организирали над 20 кампании по почистването им.