Приморско строи модерна спортна зона с евро-средства

Модерна училищна спортна зона, финансирана със средства от европейския бюджет, ще бъде изградена в Приморско. Морската община, заедно със СОУ „Никола Вапцаров”- Приморско и училище „Ататюрк” в Къркларели, Турция са бенефициенти на програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ „България – Турция 2007 – 2013“.

 

Одобреният проект, наречен „Добри партньори- здраво бъдеще” е на стойност 484 450, 67 евро, а срокът за неговото изпълнение е 24 месеца. От страна на Приморско субсидията ще бъде използвана  за изграждане на модерна спортна зона в местното училище, която ще включва както игрища за футбол, волейбол и тенис, така и особено популярния сред младите в последните години фитнес на открито. Подобни ще бъдат и дейностите, които са предвидени за извършване и от страна на турските партньори по проекта. Повишаване на социалното сближаване и устойчивото развитие в областта на спортно-образователната дейност в региона са целите, заложени в успешната стратегия.

 

„Доволен съм, че въпреки затруднената финансова ситуация, успяхме да намерим средства, с които да подобрим качеството на живот на младите в града, давайки им възможност да спортуват в наистина съвременни условия. Нашите деца заслужават да получават най-доброто за своето развитие, а ние сме длъжни да им го осигурим.” коментира кметът на Приморско д-р Димитър Германов.

 

Градоначалникът обясни още, че предвид отличната комуникация с общинската структура, република Турция е проявила интерес и към други проекти, които да бъдат осъществени съвместно с морския град. В момента привличането на допълнителни финансови ресурси от европейските програми за развитие е една от най-важните задачи пред местната администрация в Приморско. Общинският екип продължава да изработва проекти за еврофинансиране, които да подпомогнат развитието на туризма, местната и регионална инфраструктура, както и да създадат условия за висококачествена образователна, здравна и социална среда.