Приморско посреща Никулден с празнична програма

И тази година Приморско ще посрещне традиционно деня на Св. Николай Чудотвроец – 6 декември с богата програма, която ще продължи през целия ден. Много веселие, музика, танци, печена риба, рибена чорба и вино очакват всеки, който избере Приморско, за да почете светеца и  съпреживее  празника, заедно с рибари, моряци, банкери и, разбира се, именници.

Празничната програма ще започне от 8.00 ч. с утринна служба в църквата „Св. св. Кирил и Методий”. От  9.00 ч. ще бъде отслужена тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и за благоденствие на Приморско. Литийното шествие ще тръгне в 10.30 ч. от църквата в посока пристанището, където ще бъде хвърлен венец в памет на загиналите моряци и рибари. Венец ще бъде положен на паметната плоча на загиналите моряци от Приморско.

От 13.00 ч. пред сградата на Общината ще бъде спазена традицията да се раздават безплатна печена риба, рибена чорба и вино. За празничното настроение на всички присъстващи ще се погрижат децата от ФА „Приморче” и ВГ „Урдовиза”.

От 17.00 часа  пред сградата на Общината танцьорите от ФА „Приморско” ще повдигнат настроението на всички, решили да празнуват Никулден в морския град. В 17.30 ч. тържествено ще бъдат запалени светлините на Коледната елха в центъра на Приморско, като с това ще се постави началото на коледните и новогодишните празници. Подготвени са множество празнични събития, които ще наситят календара на община Приморско до края на годината.

Свети Николай Мирликлийски, известен като св. Николай Чудотворец, е почитан като избавител на пленниците и покровител на моряците и рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите. По стар български обичай на  Никулден на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи, предимно шаран. Костите на шарана не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката. Вярването е, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.