Приморско отново става столица на фолклора

Приморско се превръща в столица на фолклорното изкуство на южното Черноморие с второто издание на „Приморска Перла“. Изключително успешният национален фолклорен конкурс ще се проведе от 2 до 6 септември на амфитеатъра на морския град. Основател на събитието, което се осъществява под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, е маестро Стойко Стойков.

Пет дни групи и индивидуални изпълнители от цялата страна ще разгърнат потенциала си във фолклорното изкуство. Те ще се надпреварват в три независими един от друг конкурса. Началото на надпреварата ще бъде дадено на 2 септември с конкурс за изпълнители на народна песен.  Инструменталният конкурс „Виртуози на народните инструменти“ ще започне на 3 септември, а участниците в него ще покажат майсторството си на гайда, гъдулка, кавал и тамбура. Конкурсът „Изпълнители на народни песни“ ще се състои на 4 септември, като участниците ще бъдат оценявани в категориите индивидуални изпълнители и вокални формации. „Фолклорен танцов конкурс“ ще започне на 5 септември. Участие в него ще вземат танцови формации в две възрастови групи: до 18 год. и над 18 год. На 6 септември ще бъдат поставени и финалните щрихи на престижния конкурс с празничен концерт по случай Деня на Съединението.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно и безпристрастно жури с председател Петър Аркалиев -зам. директор на НУФИ „Филип Кутев“ в Котел и зам. председател Николай Докторов – преподавател по кавал в ОУ „Антон Страшимиров” и ръководител на фолклорни оркестри и кавалджийски групи. В оценяването ще се включат още Николай Николаев- музикален редактор и радиоводещ в БНР, Марин Маринов – собственик и управител на МК „Сънрайз Маринов” и фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик”, Николай Чапански – фолклорен журналист, Дора Барева – хореограф и член на Международната комисия по танци към Юнеско, маестро Стойко Стойков- основател на НФП „Приморска перла“и автор на забавна музика, Христо Йорданов – фолклорист, худ. ръководител на ФА „Приморско”, Павлинка Тодорова – вокален педагог по народно пеене, Калиопа Трендафилова – отдел „Култура“ към община Приморско и Ваня Монева- диригент, продуцент на БНР и основател на хор „Космически гласове“.

Почетни гости на конкурса ще бъдат световно известният цигулар, виртуоз и педагог маестро проф. Минчо Минчев, странджанската народна певица Златка Ставрева, която е и зам. председател на „Приморска Перла“, Николай Гурбанов – председател на български национален младежки фолклорен съюз и Евелина Христова – народна певица във вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове“.

Първото издание на конкурса „Приморска перла” събра над 650 изпълнители. Записаните за участие тази година  до момента надхвърлят многократно миналогодишната бройка. Организаторите обещават незабравими мигове в докосване до непреходната магия на народното творчество и за участниците, и за публиката.