Приключи най-шумният процес за кражба на картини

Днес 75-годишният Пиер льо Генек, бивш електротехник от дома на Пабло Пикасо, беше осъден на две години пробация за укриване на около 271 творби на художника. Така приключи най-шумният процес в света на изкуството през последните няколко години.

Според Пиер льо Генек всички картини и рисунки са му били подарени от художника и съпругата му в периода 1970-1973 г. (последните три години от живота на Пикасо), когато той монтирал сигнализация в някои от техните къщи. Синът на художника Клод Пикасо обаче не мисли, че баща му би подарил на когото и да е 271 свои проиведения.

Според Интерпол, кражбата на произведения на изкуството е най-печелившата форма на престъпност в света, след наркотиците и трафика на оръжия.

За най-голямата досега кражба на произведения на изкуството се счита извършената на 20 май 2010 г. в  Националния музей на модерното изкуство в Париж. Тогава оттам са откраднати от пет картини, оценени общо на 500 млн. евро –  „Гълъбът със зелен грах“ на Пикасо, „Пасторална“ на Матис, „Маслиново дърво до Естак“ на Брак, „Жена с ветрило“ на Модиляни и „Натюрморт със свещници“ на Леже.

Картини все още не са открити.