Приеха бюджет’2019, който е с рекордни инвестиции в образованието

Местният парламент одобри и прие за изпълнение предложения от Община Бургас бюджет за 2019 година.

„Благодаря ви за подкрепата и доверието! За мен интересите на Бургас стоят над това да се угоди на всички заради предстоящите избори“, заяви кметът Димитър Николов след днешното гласуване.

Той заяви, че това е стабилен и реален бюджет, който се основава на ръст на приходите при запазване на данъчните ставки.

„Имаше и популистки, и лишени от здрав смисъл предложения на сесията днес. Но не смятам да им обръщам внимание“, допълни кметът на Бургас. Той заяви, че акцент номер едно за 2019 година е образованието.

„40 процента от капиталовата програма са средствата за инвестиции в образование. Досега не е имало толкова голям бюджет за образование. Този бюджет е АНТИпредизборен, защото инвестициите в образование ще бъдат видими след няколко години, но те са стратегически за Бургас. Бюджетът щеше да бъде предизборен, ако средствата в него бяха наляти единствено в тротоари, площадки, градинки и асфалт“, каза още в обръщението си към съветниците Димитър Николов.

Кметът припомни, че Бургас е номер едно в страната по отношение размера на средства, отделяни за финансиране на програмата за инвитро процедури. Той очерта и другите важни приоритети в Бюджет’2019.

„Изключително важен приоритет е екологията. Това е чувствителен проблем на Бургас и ние го осъзнаваме. Следващият основен приоритет са инвестициите в икономика. Община Бургас няма как да открива пряко работни места. Но ние се отнасяме с голямо внимание към всеки предприемач с искане за изграждане на довеждаща инфраструктура, а тя е скъпа и ние не пестим от тези инвестиции. Това ще доведе до откриването на нови цехове и производства. Отнасяме се с голямо внимание и към съществуващите инвеститори. Те са важни за града“, заяви Николов.

„Бюджетът е изключително стабилен, за трета поредна година дофинансираме средствата от такса смет. Доброто финансово състояние на Общината ни дава възможност да покриваме всеки недостиг, ако се появи такъв“, обобщи кметът.