Пресъздават обичая Еньовден край странджанското село Стоилово

Еньовден, познат в Странджа като Яньовден, ще бъде отпразнуван чрез пресъздаване на традиционните за празника ритуали в с. Стоилово. Организатори на атрактивното събитие са община Малко Търново и читалище” Просвета 1914”.  Ритуалът ще се пресъздаде в местността „Чадърът” над Стоилово.
Местните хора вярват, че на Еньовден природата е най – могъща, а билките са заредени с магическа сила. В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. Най-силна е т.н. «мълчана вода», която се взима на залез слънце при пълна тишина.

Празникът ще започне на 23 юни, когато от 18. 30 часа ще почне събирането на билки. Броят им също има значение, като се смята, че в еньовския венец трябва да има 77 билки. От 19.00 ч ще се изпълнява ритуалът на  т.н.„Мълчана вода“ – наливане на вода в пълно мълчание от лечебния извор в м. „Св. Троица“. До него се стига с преход от час и половина, по лек и приятен маршрут през поляни и вековни гори. От 20.30 ч ще започне изработката на яньовите китки.  Едновременно с виенето на венчетата ще има изпълнения на народни песни и танци.

На 24 юни – Еньовден е същинският празник. В 5.30 ч с посрещане на изгрева на слънцето ще се направят яньови китки, завързани с червен конец. Част от ритуала са  провиране през венец от 77 билки и ръсене с мълчана вода.
В 8 ч. отново ще има народни песни и танци. Изненадата на закуската е билков чай и странджански зелник В 8.30 ч за желаещите ще заработи Арт работилница за домашна козметика.

Село Стоилово предлага места за нощуване, уточняват организаторите.

По strandjanews.com

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни по нов стил, когато, по църковен канон е рождението на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. Празникът има различни названия – Яневден (Софийско), Иванден (Западна България), Иван Бильобер (Североизточна България). С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Еньовските китки и венци окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек . Освен билкарките, през тази нощ билки берат и момите. Свита в нощта срещу Еньовден от седем, девет или дванадесет билки, моминската китка има силата да привлича и омайва избраника на момата. Еньовден се смята за патронен празник на билкарите.