Прерязаха лентата на обновената „Горска сбирка” в Граматиково

Информационно-посетителският център „Горска сбирка” в странджанското село Граматиково – разширен и с обновена експозиция –  бе официално открит с церемония по традиционен български обичай. Центърът вече посреща своите гости в обновени галерии и с много нови експонати. В новите му възможности първи се увериха жителите на селото. Заедно с инж. Димо Димов – директор на ДПП „Странджа”, Илиян Янчев – досегашен кмет на община Малко Търново, Тонка Атанасова – директор на РИОСВ Бургас и учениците от СОУ „Васил Левски“ – Малко Търново те направиха първия тур в новите зали на експозицията.

IMG_0630„Експозицията представя по съвременен начин природните богатства на Странджа. Тя вече разполага и с реален макет на пещера, който дава възможност да се разгледат отблизо различните видове скални образувания – сталактити, сталагмити, сталактони. Допълнените експонати ни дават възможност за по-пълно екологично образование на ученици и студенти.  Поставили сме основен акцент върху горите на Странджа,  както и върху популяризирането и опазването на редките растителни видове в Природния парк”, каза на церемонията Катя Димитрова – ръководител на проекта, по който е финансирано разширението, която преряза лентата заедно с Илиян Янчев.

IMG_0610

„Да върви като по вода” пожела инж. Димов, който изпълни ритуала с бакъреното менче.

В информационно-посетителския център може да се получи и информация за туристическите маршрути и цялата мрежа от образователни екопътеки на територията на ПП „Странджа”.

Разширението на експозицията е извършено по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие  и от държавния бюджет  на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”