Представят романтична „Аида“ в Замъка със звезден състав

Романтична „Аида“ ще видят в петък вечер, 27-ми юли, почитателите на операта на откритата сцена в замъка „Влюбен във вятъра“ край Равадиново. Градината на замъка и високите му зидове ще послужат като естествен декор за една от най-пищните постановки на Държавна опера – Бургас. Най-известната творба на Верди ще започне от 21 ч., а на сцената, освен хора и балета, ще излязат и най-големите звезди на бургаската опера. Едно от съвременните явления в оперното пеене – сопраното Йоана Железчева ще изпее партията на самата етиопска принцеса Аида. Неин партньор като Радамес ще бъде тенорът Даниел Дамянов, солист на Софийска опера и балет и на Държавна опера – Бургас. С тях на сцената ще излязат мецосопраното Даниела Дякова, позната не само в България, но и в оперните фестивали в чужбина, баритонът Александър Крунев, чието име е достатъчно да напълни залите на НДК, басите Делян Славов и Диман Панчев, сопраното Стефка Христозова и др. Дирижира маестро Иван Кожухаров.

Безспорно звездата на спектакъла ще бъде Йоана Железчева. Гласовитата дама е надарена с изключителен тембър, оценен дори от световната критика. Италианският критик Андреа Мерли, който е чул нейната интерпретация на „Аида“, публикува изключително ласкав отзив за Железчева. „…долуподписаният аз, който е слушал толкова гласове на най-необичайни места, бях впечатлен и възхитен от този интерпретатор, у когото има всички качества – ангелски тембър с плътно лирично тяло, диапазон и способност да модулира острота в гласа по рядък начин – това беше едно от най-красивите „сини небеса“, които някога съм слушал на живо. С образцово дишане и възможност да отслаби или усили удивителния звук“, пише Мерли в оценката си за Йоана Железчева.

Неувяхващата слава на оперното произведение, съчетано с впечатляващия декор на Замъка, са безспорна гаранция за неустоимо музикално и емоционално изживяване.