„Превод на ежедневието” споделя млад бургаски поетичен глас

Донка Димова  реди стихове  за бургаското море, което я вдъхновява и в непоетичния Хановер

Как може да се преведе ежедневието? На колко езика? Дали успехът на подобно начинание зависи от вдъхновението, от познанието, от усещането, или от всичко заедно? И кой всъщност би дръзнал да се заеме с тази почти луда работа?

Кой?

Ами – тя: Донка Димова. Прави го в стихосбирката „Превод на ежедневието” – нейната първа книга. Тя ще се срещне с читателите си на 6 юни от 17 часа в кафе-клуб „Ромео и Жулиета”.

Родена в началото на зимата,но зачената с пролетния морски бриз на Бургас. Този, който е миришел на очакване за нещо по-добро в политиката, а може би и в хората.

Ето какво още споделя младата поетеса:

„Бях средно добра ученичка на Немската гимназия в Бургас, с многостранни интереси – поезия, музика, спорт, демокрация, рисуване и още няколко.

Там където успях да открия и морския бриз, и доброто у хората беше в литературното студио „Митични Птици“ към читалище „Любен Каравелов“ в Бургас. Там открих дори и утеха в бурния ми (също и политически) живот на 15 годишен тийнейджър.

Под „крилото“ си ме взе поетесата Роза Боянова, която ние, нейните ученици, не случайно наричаме „майката птица“. В обкръжението на останалите млади и талантливи митични птици, се научих да обичам поезията.

Аз:

Писах – предимно за себе си.

Публикувах – в национални и регионални списания, вестници и в стихосбирките „Митични птици“ и „Поезия от магическата къща“.

Получих – опит, упоритост, може би дори и малко мъдрост, както и на националния литературен конкурса на БНР „Искри“ 2003.

Продължих да се надявам на доброто, затова следвах Политология в Бремен, в студената северна Германия, където няма море, а поезията е твърде малко.

В момента завършвам магистратура по Европеистика в малко по южния, но все още толкова непоетичен Хановер.”

„Червената луна

сърдечни бури от далечни ветрове

                                   ми предвещава”,

споделя в стихотворението си „В Бургас” младата поетеса.

Какво още има да сподели с Бургас и с нас?  Ще узнаем там, където тя ще ни очаква в събота.

В Бургас,  „Ромео и Жулиета”, 5 следобед…