Правителството прехвърли на община Несебър сградата на читалището в Обзор

Решение за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост, на община Несебър, област Бургас, бе взето на заседание на Министерски съвет през изминалата седмица. Това са две едноетажни сгради в Обзор, като към момента в едната се намира библиотеката на Народно читалище „Изгрев 1927”.

Сагата по безвъзмездното прехвърляне правото на собственост започва още през 2012 г., когато в качеството си на заместник-областен управител на Бургаска област Атанас Терзиев приема тази кауза като личен ангажимент към кмета на Обзор Христо Янев и към всички жители на морския град. „През 2012 г. подех инициатива за решаване проблема на читалището в Обзор и по специално за библиотеката, която се помещава в имот на Министерството на отбраната. Имотът беше предоставен възмездно за определен срок и за него се плащаше наем от бюджета на читалището. На среща с настоятелството и кмета на Обзор Христо Янев, които заявиха, че искат трайно да бъде решен въпроса, обсъдихме възможността да се започне процедура за отдаването на въпросния имот безвъзмездно в управление и собственост на читалище Обзор. Заедно с екип на Областна администрация тогава разгледахме възможностите за такава процедура и съответно започнахме работа по нея. Пътят бе изключително труден, защото имотът не е просто държавна собственост, а е собственост на Министерство на отбраната, което предопределяше неговото отписване и прехвърляне и ред други процедури на различни нива. Справихме се с всички предизвикателства и през пролетта на 2013 г. имахме изготвено проекторешение на Министерски съвет за предоставяне на имота на читалището. За съжаление на финала процедурата спря. Сега, при второто управление на ГЕРБ лично възобнових разговорите с новия областен управител на Бургаска област по казуса и решението за прехвърлянето на сградата е вече факт. Изключително доволен съм, че инициативата е доведена до успешен край и жителите на Обзор ще разполагат с имоти, които ще могат да ползват за свои нужди”, каза Атанас Терзиев, който е организационен секретар на ПП ГЕРБ в Несебър.

Плановете на кмета на Обзор са сградите да се реновират и да се преобразят в младежки център за спорт и социални дейности.