Правителството отпусна още средства за преодоляването последиците от бедствия

Сред одобрените  разходи са 3,1 млн. лв за корекцията на дере и на коритото на р. Отманлийска в община Бургас

По предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството одобри нови 28 145 409 лв. за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Почти цялата сума – над 27 млн. лв., са трансфери по бюджетите на общини за разплащане на разходи по овладяването на бедствено положение, ремонти и възстановяване на инфраструктура. С останалите средства се покриват разходи на министерствата, като половината са за дейности по обезопасяване на язовирите, определени в предаварийно състояние.

Сред одобрените с постановлението разходи са за корекцията на дере и на коритото на р. Отманлийска в община Бургас (3,1 млн. лв.), за аварийно почистване на дерета на територията на община Варна (997 хил. лв.), за изграждане на отводнително съоръжение и подпорни стени в с. Манолич, община Сургурларе (909 хил. лв.), за възстановяване на мост в Пловдив (856 хил. лв.), за аварийно възстановяване на улици в с. Долище, община Аксаково (811 хил. лв.), за укрепване и аварийно възстановяване в участък на р. Берковска в Берковица (800 хил. лв.), за ремонт на пътен надлез над жп линията София-Варна и подходите към него в с. Телиш, община Червен бряг (787 хил. лв.), за изпълнение на мерки за предотвратяване на наводнения от р. Поповска в регулацията на гр. Попово (796 хил. лв.), за корекция на речното корито и мостови съоръжения на р. Краневска, община Балчик (764 хил. лв.)

Целевите разходи се осигуряват за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 година.