ПП „ГЕРБ“ отправя въпроса за чистота на въздуха в Бургас към парламента

Днес се проведе неформална среща между народни представители и общински  съветници на ПП „ГЕРБ“ в Бургас. Допутатите заявиха решението си да поставят въпроса за чистотата на въздуха в Бургас  пред министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Темата за замърсяването на въздуха в областния град е на дневен ред след перманентното обгазяване на града от последните седмици.  Към спешния телефон 112 са се обърнали хиляди хора, притеснени от застрашаването на здравето им и на техните деца от изпускането на вредни емисии в атмосферния въздух над Бургас. 

Народният представител и ексминистър на МОСВ Ивелина Василева коментира,че контролът на качестовто и съставът на въздуха в града трбява да бъде непрекъснато следен. Според нея са необходими и промени в нормативната уреда, които да заложат по-стриктно изискване за нивата на пределно допустимите вещества във въздуха.

„Европейското законодателство дава рамката, но това би могло да се детайлизира на национално ниво, особено в градовете, в които има развита индустрия. В Бургас сме особено чувствителни, сходна е ситуацията и в Русе“, обясни още Василева.

В питането до министър Димов ще бъде засегнат и още един важен проблем, свързан с  работното време на зелените и горещите телефони в еко инспекцията. Оказа се, че в съботната вечер обявените телефони не отговарят.