По случай 95-годишнината от рождението на Георги Парцалев излизат биографична книга и филм

Заповядайте на представянето на биографичната книга „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. Хамлет от град Левски“ от журналиста Георги Тошев – 19.11. 2020 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в зала „Ахело“ на Гранд хотел и СПА Приморец.

По време на представянето й ще бъде излъчен и документален пълнометражен филм на режисьора Георги Тошев в памет на Георги Парцалев: „Рицарят на смеха“. Ще си припомним родния град на Георги Парцалев и ще проследим пътя му до голямата сцена. За него като човек и артист ще разкажат съвременници и партньори като Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и много други.  Специални гости ще бъдат колеги и приятели на Георги Парцалев. Събитието се провежда със съдействието на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

„Георги Парцалев. Хамлет от град Левски” се ражда като идея още преди три години, след като в поредица от спонтанни и независими един от друг разговори на Георги Тошев с Татяна Лолова и Стоянка Мутафова те определят Георги Парцалев като най-големия български артист. Същото споделя и Лили Иванова в свое интервю със заглавие „Проект: Любяща памет” за съвременниците, с които можем и трябва да се гордеем. Журналистът посвещава времето си в гледане на всички филми с актьора, прослушва записи от интервюта, посещава едноименния музей в гр. Левски, прекарва няколко дни в града и беседва с негови приятели и съвременници. По време на проучването си установява, че публикациите в интернет за Парцалев са предимно неверни и субективни, често и с „жълт оттенък”, както и пренебрегват големия му талант. Писаното за него досега е недостатъчно. Преди години историкът Борис Цацов получава от него куфар с личния му архив. Съхранява го дълги години, но не се осмелява сам да разкаже истината. След като прочита биографичните книги „Романът на моя живот” (за Стефан Данаилов) и „Невена Коканова. Години любов”, решава да повери куфара с документи и снимки на Георги Тошев.

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се” – отбелязва Георги Тошев.

Повратен момент за Тошев за написването на „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски” е прочитането на досието на артиста. Въпреки че се смята как той е бил покровителстван от Людмила Живкова и неведнъж  играе пред Тодор Живков, Парцалев не е вербуван, нито получава апартамент от властта. Напротив, следен е често и дълги години. Остава дисидент в онези времена, неразбран и често предаван и нараняван.

„Това е историята на един необикновен комик. Едновременно близък и напълно непознат образ, оставил траен спомен със своите роли, но съумял да опази в дълбока тайна личния си свят. Държите в ръце първия безпристрастен разказ за Георги Парцалев – за единствената му голяма любов, за сбъднатите и попарените мечти, за неговата широко обсъждана хомосексуалност в условията на развит социализъм и за неповторимото чувство за хумор, с което той празнува живота. На един дъх!“ –пише за книгата Диляна Ценова Гогова

Книгата „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски” от журналиста Георги Тошев е възможно най-пълното откъм детайли издание, което е излизало някога в памет на талантливия артист. Луксозната биография, с логото на издателство Книгомания, е от 240 страници, с твърди корици и обложка и включва над 300 фотографии. За първи път се показва хронологично и без субективизъм животът и професионалното израстване на най-емблематичния български актьор. На страниците в тази книга виждаме реални свидетелства за живота на актьора, непубликувани кадри от личния архив на Г. Парцалев, непоказвани портрети с поименни автографи, спомени и изповеди на най-близките колеги и приятели до Парцалев – Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Латинка Петрова, Лили Иванова, Славчо Пеев, д-р Никола Пъдев, (близък приятел на актьора), Зако Хеския, Константин Коцев и др… 

Събитието ще се проведе в съответствие с предписаните хигиенни мерки и до изчерпването на допустимите места в залата. Организаторите приканват и за лични предпазни средства.