Почит чрез прочит за бургаския Леонардо Руси Стоянов

Дружеството на бургаските художниците, Къща-музей „Георги Баев“ и Издателска къща „Знаци“ представят книгата „Руси Стоянов – Ловецът на чудеса“

Дружеството на бургаските художниците, Къща-музей „Георги Баев“ и Издателска къща „Знаци“ възкресяват спомена за художника Руси Стоянов.

На 28 юни от 18 часа в залата на СБХ на ул. „Александровска“ № 22 ще бъде представена книгата „Руси Стоянов – Ловецът на чудеса“, с автор Румяна Емануилиду.

Книгата ще има втора премиера на 30 юни от 18 часа в Къща-музей „Георги Баев“.

Руси Стоянов е един от емблематичните художници на Бургас, автор на знаковите пластики „Грамофона” и Кръста на връх Шилото.

Наричан е с обич и респект „българския Леонардо”. Това не е случайно – достатъчно е да се видят пластиките му, за да се направи паралела, който сродява гениалността.

pageрусиРуси Стоянов е роден на 12 юни 1955 година в Бургас. Учи в Художествената гимназия в Казанлък. През 1980 г. завършва Университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново — специалност „Графика и естетика“. Избран е за художник на Бургас през 2003 година.

Участва в много експозиции у нас както и в международни изложби. Приживе няма своя самостоятелна изложба. Но неговите творби притежават история, която не се нуждае от помпозно представяне, те привличат без натрапчива нужда да бъдат показвани.

Напуска света на живите през 2004 година, само на 49 години. През 2007 година семейството и съпругата на Руси Стоянов учредиха награда на името му, която се дава ежегодно на млади художници за творчески постижения.

Книгата  „Руси Стоянов – Ловецът на чудеса“ е една чудесна възможност да се докоснем до твореца не само чрез неговите произведения, но и чрез деликатен поглед към вътрешния му свят, който всъщност прави външния уникален.