Почитаме Свети Спиридон, закрилник на занаятчиите

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски – един от великите светители и чудотворци на IV век, известен с лечителските си способности.

У нас свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народът вярва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него, особена почит му оказват и керемидарите и тухларите. Св. Спиридон се приема и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват също козарите.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечител на рани, порязване, обриви, пъпки и екземи и в негова чест се месят колачи, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Каквото е времето през 12-те дни след деня на св. Спиридон,
такова, според поверията, ще е то през съответните месеци на следващата година, като на първия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

Имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.