Почина великата Стоянка Мутафова

Легендата на българския театър си отиде на 97 години

Легендата на българския театър Стоянка Муафова е починала. Тя си е отишла тази сутрин на 97-годишна възраст.

„Тази сутрин в 6.15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет!“. Тъжната вест съобщи Евгени Боянов, личният мениджър на невероятната българска актриса.

Тя е издъхнала в реанимацията на Военномедицинска академия, където е била на апаратно дишане.

Мутафова страдаше от сериозни здравословни проблеми през последните пет месеца. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират.

С непоколебима усмивка, с уникално чувство за хумор и с неизчерпаема енергия Стоянка Мутафова успява да спечели сърцата на поколения българи. Тя продължава да играе на любимата ѝ театрална сцена дори след като навършва 90 години. В биографията ѝ можем да намерим изключително богатство от роли, които показват големия талант на актрисата. 

Днес всички я познаваме като Стоянка, но една от най-обичаните комедийни актриси се казва Стояна Константинова Мутафова. Името ѝ е сгрешено в афиш и оттогава тя запазва новото прозвище като артистичен псевдоним. 

Стояна Мутафова започва житейския си път на 2 февруари 1922 г. в София. Преди да се ориентира към сцената, тя завършва класическа филология в Софийския университет. През 1947 г. се обучава и в театралното изкуство в Държавната театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София, също и в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (в периода 1947 – 1949 г.).

Докато е в Прага, Стояна се запознава с чешкия режисьор Роберт Роснер. Той е на 51 г., а тя – на 23 г., но двамата сключват брак. Двойката живее първо във Виена, а след това и в Прага. След него тя има още два брака, а единствената ѝ дъщеря – Мария, върви по нейните стъпки в киното. Мутафова смята Нейчо Попов – своя трети съпруг, за най-голямата си любов. 

Животът на Стоянка Метафова е посветен на театъра, където тя участва в 90 постановки. А през 2016 г. неуморната актриса прави голямо турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Седмото изкуство също е неразделна част от житейското ѝ приключение. Тя се снима в едни от най-емблематичните наши филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други.

През 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден. През всичките тези години талантът и неуморната ѝ работа нареждат името Стоянка Мутафова сред тези на най-добрите и емблематични български актриси.