Посолството на САЩ у нас води в Бургас световен музикант

Именитата Елинор Валкенбург  ще пее на 29 септември в Експоцентър „Флора“

Сопраното Елинор Валкенбург от САЩ ще свири в Бургас на 29 септември в Експозиционен център „Флора”. Концертът ще започне от 19 часа при вход свободен. Певицата ще изпълни произведения на Джордж Гершуин, Арън Копланд, Ленърд Бърнстейн и др.

За доброто музикално оформление на събитието ще се погрижи Наташа Митрович с акомпанимент на пиано.

Събитието се организира от Посолството на САЩ в България.

Елинор Валкенбург постига признание в световен мащаб като камерен музикант, солист и директор на Petica Musica. Тя е участвала в някои от най-престижните фестивали за камерна музика, включително на фестивала Bergen, на Международния музикален фестивал в Истанбул, на фестивал в Сараево и L ‘Octobre Festival du Carthage, на фестивала Martinu в Чехия, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, в музея Victoria and Albert и в St-Martin-in-the Fields в Лондон.

Като музикант на камерна музика тя е посетила повече от четиридесет страни, включително Тунис, Босна, Индия, Сърбия, Таджикистан, Азербайджан, Сирия и т.н. провеждайки там майсторски класове, както и концерти.

Преподавала е семинари и майсторски класове във Висшия институт по музика в Дамаск, в Музикалната академия в София, Истанбул, Букурещ, Братислава и Белград.

Заедно с членовете на Poetica Musica през 2005 г. тя свири на честването на Ханс Кристиян Андерсен в зала Weill на Карнеги Хол, спонсорирано от Кралското датско консулство в Ню Йорк и Фондация „Ханс Кристиян Андерсен“ в Копенхаген.

Наскоро Елинор Валкенбург представи изпълнение в „Карнеги Хол“ на фестивала Edvard Grieg Centennial, спонсориран от Норвежкото кралско консулство в Ню Йорк.

Талантливата музикантка се появява в радио и телевизионни предавания по Си Ен Ен, по телевизии в Полша и Чешка и е получил награда за своята работа и артистични заложби от „Ню Йорк Таймс“, „Нюсдей“, и „Вашингтон пост“.

Наташа Митрович – пианист, родом от Белград, е получила своето образование в Музикалната академия в Белград, където в момента преподава пиано. След това започва да учи и едновременно да работа във Виена след което продължава да взема часове по пиано в Прага. Нагаша Митрович е единственият музикант от Сърбия, наградена със студентска стипендия „Фулбрайт“ през 2004 г., докато е студентка в университета в Мичиган.

Митрович се е изявявала като пиано солист заедно с всички големи оркестри в Сърбия, освен това е свирила с Българското филхармония както и със Симфоничния оркестър на Франкфурт и Монтабаур.

Тя е носител на множество награди, включително награда от Музикалната академия в Белград за най-добрият ученик на поколението. Тя е изнесла повече от петдесет рецитала и представления във Франция, Италия, Чехия, Македония, България, Германия, САЩ, Китай и Кувейт и е взела участие във фестивала на Македонските музикални дни в Скопие. Като представител на „Фулбрайт“ конгреса в Пекин през 2018г., тя изнася лекция за музиката и ползите от своето участие в програмата. Същата лекция изнася и пред Сръбското посолство в Пекин. Наташа Митрович е председател на журито на Международния конкурс по пиано Jozef Suk в Прага, където също свири в известния зала Martinu.