Посланикът на Словакия посети Бургас

Н.Пр. Мануел Корчек се срещна с областния управител и кмета на Бургас

Областният управител Вълчо Чолаков посрещна посланика на Словакия в България Н.Пр. Мануел Корчек. Дипломатът посети Областна администрация Бургас, за да получи информация от първо лице във връзка с COVID -19. По думите му туристите от Словакия обичайно избират България. През 2019 г. техният броя е над 77 000.

“Институциите и бизнесът полагат всички усилия, за да не се допусне разпространение на вируса. Работим върху превенцията. Туристите от чужбина трябва да знаят, че активните случаи тук остават малко на база брой население и площ. Дисциплина от страна на всеки един, това е ключовото в момента.“ – с тези думи областният управител Вълчо Чолаков отговори на въпросите на посланика. Чолаков изчерпателно разясни всички мерки, по които заведенията за хранене и местата за настаняване работят. По думите му бизнесът оказва пълно съдействие осъзнавайки, че именно сигурността на региона би довела туристи това лято на българското море.

„Имаме една от най-добре работещите Регионални здравни инспекции и много активни общински щабове. Мерките по отношение на карантината са много строги, полицията оказва стриктен контрол и това помага за превенцията. Туристическият бранш работи по строг протокол, нужните мерки са разписани, един вид обучение, с което всеки собственик повишава сигурността на своя обект.“ – допълни Чолаков по време на срещата. Той подчерта предимствата на българското Черноморие, богатата културна програма и възможностите за разнообразни форми на туризъм.

Двамата обсъдиха и възможностите за сътрудничество в сферата на културата и инвестициите.

Дипломатът, който е на обиколка по Южното Черноморие – едно от любимите места за летуване на неговите сънародници се срещна и с кмета на Бургас Димитър Николов. Той си спомни, че за последно е посещавал Бургас през далечната 1988 г. и отправи комплименти за днешната му визия.

„Хората от Словакия искат да пътуват, много от тях до българското Южно Черноморие“, сподели посланикът и се поинтересува от подготовката на туристическия сезон и условията за безопасно летуване тук.

„Бургас и регионът са свързани емоционално със Словакия още от времето преди демократичните промени. Имаме трайни познанства и много общи спомени. Словаците традиционно посещават нашия бряг, като идват не само по въздух, а и с лични автомобили и автобуси. По отношение на здравната сигурност мога да ви кажа, че нивото на заболеваемост в Бургас е много под средното за страната. Мерките, които взехме, дадоха ефект. На финал сме с масово тестване на хиляди хора от града и региона, което дотук показва, че под 1 % от населението ни се е срещало с КОВИД – 19. Това ни прави много по-сигурни от редица други европейски държави и региони. Надявам се през юли да бъдат възстановени и самолетните полети между Бургас и Братислава“, каза кметът Николов. 

В двустранната среща участва и бургаският зам.-кмет по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.