Полицията в Бургас получи 73 нови автомобили

Нови 73 патрулни полицейски автомобили с повишена проходимост бяха предоставени за нуждите на Бургаска област с тържествена церемония, провела се на Морска гара – Бургас. Колите са осигурени в рамките на механизма за спешна помощ по фонд „Убежище, миграция и интеграция” и фонд „Вътрешна сигурност” и в частност на Рамковото споразумение „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници”.

Гости на официалното събитие  бяха  областният управител на Бургаска област  Вълчо Чолаков, кметът на община  Бургас Димитър Николов, заместник- кметът по икономика и финанси Красимир Стойчев, заместник апелативният прокурор Йовита Григорова и административният ръководител на Бургаска окръжна прокуратура Георги Чинев.

В тържественото си слово областният  управител Вълчо Чолаков изрично упомена, че благодарение на двата фонда за цяла България са предоставени общо 350 патрулни автомобили. От тях за нуждите на Областна дирекция на МВР – Бургас са разпределени 53, а за Зонално жандармерийско управление – Бургас – 20. С автомобилите ще бъдат обезпечени всички районни управления в региона, чиято специфика /три външни за Евросъюза граници  – сухопътна, морска и въздушна/ дава стратегическото местоположение и огромната отговорност, лежаща на плещите на полицейските служители от Южното Черноморие.

В подкрепа на думите на губернатора се изказа и кметът на община Бургас Димитър Николов, който за пореден път благодари за добрата работа на бургаските  полицейски структури, като им пожела високо ниво на професионализъм и отлична резултатност в борбата с престъпността. Директорът на ОДМВР – Бургас  старши комисар Калоян Калоянов изтъкна важността на събитието по предоставяне на новите патрулни полицейски автомобили, като разясни на присъстващите иновативното им оборудване – наличие на система за автоматизирано разпознаване на регистрационни номера, таблет, мобилен термопринтер, механично устройство за принудително спиране на превозни средства и комплект за обезопасяване на местопроизшествия. Старши комисар Калоянов изрази вярата си в уменията на полицейските служители, доказвани не един и два пъти през годините и им пожела по-висока степен на мотивираност и енергия за справяне с приоритетните за Южното Черноморие задачи.

Ритуал за освещаване на новите 73 патрулни полицейски автомобили с повишена проходимост извърши архиерейският  наместник на бургаската духовна околия  отец  Севастиян, който благослови служителите на реда, пожелавайки им здраве и успехи в предизвикателствата на нелеката полицейска професия.