Показват в изложба знакови личности за Бургас

Любопитна експозиция „Бургазлии завинаги“ ще покаже за празника на града хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. Видните личности ще бъдат представени чрез техни автентични снимки, биографични бележки и предмети.

Изложбата “ е част от поредицата събития, посветени на празника на града – Никулден. Тя ще бъде експонирана във витрините срещу Часовника на празника на Бургас – 6-ти декември и може да бъде разгледана до 6-ти февруари.

В експозицията са включени реплика на тефтерчето на Петя Дубарова, тромпета на Тончо Русев, ловния билет на Георги Шагунов и различни предмети, които най-именитите бургазлии са носили винаги в себе си.

Седемнадесет портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски, показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас – Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на „Независимостта“ от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от „големите хуманисти на Европа и света“ художник Георги Баев.

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, за да останат завинаги тук.

Сред „вечните бургазлии“ в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Като допълнение към изложбата децата от клуб „Величието на България“ с ръководител Петя Кудева към Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще разказват на Никулден интересни и малко познати факти от живота на най-достолепните личности на Бургас.