Поискаха оставката на директора на РИОСВ-Бургас заради лошото качество на въздуха

Гражданите на Бургас излязоха днес на втори протест пред сградата на Общината. Причината отново е влошеното качество на атмосферния въздух, задушливата миризма на изгорели нефтопродукти и перманентното обгазяване. 

Преди дни, след като датата за протеста бе заявена,  в РИОСВ се проведе среща. В нея взеха участие представители на РИОСВ, Общината, РЗИ, „Лукойл“, „Кроношпан „, общински съветници, зелени организации и граждани. Обсъдени бяха мерки за подобряването на качеството на въздуха в града. 

След като недоволните граждани направиха днес протестно шествие с плакати и маски на лицата си по централната улица „Александровска“, отново се събраха пред общинската сграда. Неудовлетворени от липсата на промяна в работата на институциите и неспособността им да се справят с проблема на Бургас – мръсния въздух, те поискаха оставката на инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

Стоян Грозев, един от организаторите на протеста, заяви пред НА БРЕГА, че протестиращите не са удовлетворени от срещата в екоинспекцията. На нея Община Бургас е поела ангажимент да осигури подходящ терен за изграждането на станция за мониторинг на въздуха в жилищен комплекс „Славейков”, като финансирането  ще бъде осигурено от „Кроношпан“. РИОСВ-Бургас са заявили, че ще изискат информация от всички предприятия, от чието производството се отделят миризми. Инспекцията поела ангажимент да предостави на ОбС протоколите от измерване на ФПЧ на двамата оператори от 2016 и 2017 г. Въпреки това, Стоян Грозев допълни, че заплатите на длъжностните лица са осигурени от данъкоплатците, а директорът на РИОСВ е споделила, че не може да открие замърсителят на въздуха в Бургас и не може да разбере от къде идват неприятните миризми. Това е причината днес протестиращите граждани на Бургас да поискат оставката на инж. Тонка Атанасова. 

„От нейните думи разбрахме, че е неспособна да се справи с проблема и да открие първоизточника на задушливата миризма в атмосферния въздух, която трови бургазлии. Това означава, че тя не може да се справи със служебните си задължения и затова трябва да освободи поста за някой кадърен, който иска да работи в интерес на гражданите и Бургас, а не в интерес на предприятията и да казва, че „не може“ – изрази волята на събралите се протестиращи Стоян Грозев.

Протестиращите граждани стартираха подписка за отстраняването на директора на РИОСВ-Бургас и заявиха, че ако не бъдат взети необходимите мерки и проблемът с въздуха не бъде решен, на следващия протест ще започнат да искат оставки на ръководните фигури от Община Бургас.

На гражданския протест за чист въздух присъства и омбудсманът на община Бургас Тодор Стамболиев.