Позиция на Община Несебър относно прессъобщение до медиите от „Слънчев бряг“ АД:

Нищо няма да се застроява и заграбва, още по-малко върху държавни терени

Община Несебър е категорична, че нищо няма да се застроява и заграбва, още по-малко върху държавни терени, няма да има т.нар. „Дюнигейт“. Това е нашата официална позиция във връзка със скандалното прессъобщение от „Слънчев бряг“  АД, което бе разпратено вчера до медиите. Случаят с докладната записка, предизвикала негативната реакция от страна на дружеството и която престои да се разгледа на днешната сесия на Общинския съвет в Несебър, е следният:

В общинска администрация има постъпило искане от заинтересовано лице, носител на вещно право за единия имот, с който иска изменение на ПУП. При процедурите, предвидени в Закона за устройството на територията, при наличието на такова предложение, което засяга и общински имоти, то задължително трябва да се внесе за обсъждане в Общинския съвет. С тази промяна се цели урегулиране на подхода от Несебър към Северния плаж, защото се установява, че ПУП-а, който действа, не отговаря нито на кадастралната карта, нито на специализираната карта за плажовете, изготвени наскоро от МРРБ и Агенцията по кадастъра. По сега действащия подробен устройствен план подходът преминава под сграда, собственост на АПИ, и промяната цели подходът към плажа да бъде процедиран в друга част на имотите.

Отново подчертаваме, че няма никаква опасност от строителство върху дюни. Пак повтаряме, че докладната записка е първа стъпка, с която се изисква изобщо разрешение от Общинския съвет на Несебър да се процедира нещо  върху имот, собственост на община. Едва след това ще бъде изготвен пълен комплект от документи и представен на компетентните държавни органи и заинтересовани лица, съгласно процедурите по ЗУТ.

Задължение на общинска администрация при такива случаи е да придвижи постъпило искане от заинтересовано лице, което засяга общински имоти, към Общинския съвет, който е принципал на терени общинска собственост. На такъв ранен етап е несериозно да се говори за разпореждане и каквото и да е било фактическо действие от когото и да е било.

Предвид факта, че дневният ред на сесията на Общински съвет бе известен още в средата на миналата седмица, а прессъобщението с възражението е пуснато към медиите в неделя – 19 април, в 17 часа, би могло да се предположи, че шумът около казуса, е по-скоро начало на предизборната кампания за местния вот от заинтересовани лица, отколкото за някаква истинска грижа за защитени територии или опасност от застрояване.